Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Minister heropent Koningskade 4

Door een versgeplante boom water te geven, opent minister Karla Peijs vanmiddag het verbouwde pand van Verkeer en Waterstaat aan de Koningskade 4 in Den Haag. Hiermee is de officiële terugkeer van Rijkswaterstaat naar het karakteristieke glasgevelgebouw een feit.

De verhuizing van de Johan de Wittlaan naar de Koningskade vond al eerder dit jaar plaats, vanmiddag volgt de officiële (her)ingebruikname van het volledig vernieuwde pand. In 'KK4' zijn behalve het Hoofdkantoor Rijkswaterstaat ook de Hoofddirectie Juridische Zaken VenW, het directoraat-generaal Water en het Facilitair Bedrijf Bestuurskern gevestigd.

Architect Rob Hootsmans tekende voor de ontwerp. Belangrijkste veranderingen zijn een nieuw klimaatsysteem en het veelvuldig gebruik van glazen wanden op de verdiepingen, zodat het zonlicht tot in de kern van het pand kan doordringen. 'Koningskade 4' is architectonisch interessant omdat het pand het eerste voorbeeld is van 'curtain-wall-architectuur' in ons land.

Het gebouw stond zeven jaar leeg, vanwege het zogenaamde 'sick building syndrom'. In de winter was het te koud, terwijl tijdens de zomermaanden de hitte niet uit de werkruimtes te verdrijven was. Hootsmans moest van het hoofdkantoor weer een plek maken waar het prettig werken is, zonder daarbij de karakteristieke aluminium vliesgevel op te offeren.

De totale verbouwingsklus duurde iets meer dan twee jaar, de totale investeringskosten bedroegen 67 miljoen euro.