Ministerie van Buitenlandse Zaken

Van Ardenne komt met nieuw initiatief voor bedrijfsleven

Minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) heeft het Nederlandse en internationale bedrijfsleven opgeroepen met initiatieven te komen voor publiek-private samenwerkingsvormen in ontwikkelingslanden. Ze zal hiervoor een komend jaar een speciale nieuwe faciliteit in het leven roepen naast de al bestaande programma's voor het bedrijfsleven. De minister kondigde dit maandag in Amsterdam aan tijdens het internationale congres 'Business in a transparent world', georganiseerd door de Stichting Maatschappeij en Ontwikkeling (SMO) an Adapppt.

Tijdens de bijeenkomst legde Van Ardenne uit wat zij verwacht van ondernemers en wat zij via het ontwikkelingsbeleid te bieden heeft. Zij riep bedrijven - zowel in Nederland als daarbuiten - uit voorstellende in te dienen voor het aangaan van publiek-private partnerschappen. "Om dit concreet uit te werken zal ik in 2004, bovenop de bestaande bedrijfsleveninstrumenten, een nieuwe faciliteit starten. In 2004 zal ik een oproep in internationale media plaatsen en het bedrijfsleven uitnodigen ideeen in te dienen voor publiek-private samenwerking in onze partnerlanden. " Het gaat om een ongebonden hulpfaciliteit in 35 partnerlanden op het gebied van water, energie, landbouw en biodiversiteit. "Aan elk samenwerkingsproject tussen bedrijven, overheden en mogelijk niet-goevernementele organisaties zal ik vanuit mijn budget 50 procent van de kosten bijdragen."

Het doel van de conferentie in Amsterdam was bewustwording en kennisverspreiding over maatschappelijke verantwoordelijkheid en de rol van het bedrijfsleven. Van Ardenne ging in op het Nederlandse beleid over private sector en ontwikkeling, zoals dat onlangs is aangekondigd in de notitie Aan Elkaar Verplicht. De deelnemers aan het congres waren topmaganers en deskundigen op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen uit het Nederlandse en Europese bedrijfsleven en twintig ondernemers uit ontwikkelingslanden.