Keuringsdienst van Waren

Enterobacter sakazakii in zuigelingenvoeding

3 nov 2003

Uit de literatuur is bekend dat de bacterie Enterobacter sakazakii in melkpoeder bestemd voor zuigelingenvoeding, kan leiden tot ziekte bij jonge baby's. De beschreven infecties deden zich vrijwel alleen voor bij pasgeboren of te vroeg geboren baby's in ziekenhuizen. In veel gevallen was het uitgroeien van de bacterie door een verkeerde bereiding en vooral een onjuiste bewaring de oorzaak van de infectie.

Bij pasgeborenen met een verminderde weerstand (in ziekenhuizen) kan zich een ernstig ziektebeeld ontwikkelen. Voor deze groep is het risico dus het grootst. Bij jonge baby's in de thuissituatie is het risico echter niet nul en moet uitgroei van de bacterie worden voorkomen. De VWA heeft naar aanleiding van deze literatuurgegevens een onderzoek verricht naar de aanwezigheid van melkpoeders op de Nederlandse markt die bestemd zijn voor het maken van zuigelingenvoeding. In 2002 werd gerapporteerd dat 1 van de 40 onderzochte monsters E. sakazakii bevatte. Naar aanleiding van deze bevinding zijn de Nederlandse ziekenhuizen ingelicht over het risico en zijn maatregelen aangegeven die dit risico sterk kunnen verminderen. Tevens is de Vereniging van Nederlandse Fabrikanten van Kinder- en Dieetvoedingsmiddelen (VNFKD) geïnformeerd en is aangegeven dat deze ziekmakende bacterie niet in zuigelingenvoeding hoort voor te komen.

In 2003 zijn de uitslagen bekend geworden van een breder opgezet onderzoek en daaruit bleek dat de bevinding niet op een incident berustte. Twee procent van de monsters bevatte de bacterie. De inhoud van beide rapporten is op deze VWA-website in te zien. De VNFKD heeft inmiddels aangekondigd dat zij de bereidingsinstructies zodanig wil wijzigen dat het gevaar van uitgroei van de bacterie sterk wordt verminderd. Tot op heden is niet duidelijk waar de bacterie vandaan komt.

Omdat uit de literatuur bekend is dat deze bacterie een gevaar vormt voor jonge baby's en uit herhaald onderzoek blijkt dat hij ook voorkomt in melkpoeders in Nederland heeft de VWA besloten de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport te adviseren om een aantal maatregelen te treffen die de grootst mogelijke risicoreductie met zich meebrengen.