Ingezonden persbericht


Persbericht

3 november 2003

Heineken en Stichting Natuur en Milieu vinden oplossing voor ⤮cadmiumkratten⤮

Na zeventien jaar heeft Heineken in samenwerking met Stichting Natuur en Milieu een oplossing gevonden voor het verwerken van haar oude â¤~cadmiumkratten⤮. Over deze kratten ontstond in de jaren tachtig ophef wegens het gevaarlijke zware metaal cadmium dat als gele en rode kleurstof was gebruikt. De kratten werden eind jaren negentig, na hun economische levensduur,in de vermalen tot korrels (granulaat) dat werd opgeslagen in afwachting van een verantwoorde verwerking. De kratten van Heineken zijn sindsdien vrij van zware metalen.
Heineken heeft veel geïnvesteerd in het onderzoeken van een groot aantal verwerkingstechnieken voor de het granulaat. Tot voor kort bleek geen van de mogelijkheden voor het gewenste resultaat te zorgen. Maar daar is nu verandering in gekomen. Het bedrijf Sea Way Refining in Vlissingen gaat in een van haar fabrieken een installatie bouwen die het cadmium uit het granulaat gaat verwijderen en daarmee het kunststof geschikt maakt voor nieuwe toepassingen. Per 1 september 2004 zal de installatie operationeel zijn. In het eerste jaar verwacht Sea Way Refining de eerste 10.000 ton granulaat van Heineken te verwerken.

In totaal heeft Heineken 28.000 ton granulaat dat verwerkt moet worden. Naar verwachting is dus na drie jaar al het granulaat verwerkt. Sea Way Refining heeft een techniek ontwikkeld waarbij polyethyleen (de kunststof waarvan de kratten gemaakt zijn) wordt opgelost in een organisch oplosmiddel. De cadmiumhoudende zouten lossen niet op en worden met een filter gescheiden van de oplossing. Het vrijgekomen cadmium, 0,1 % van het totale volume granulaat, wordt opgeslagen in de C-2 deponie voor gevaarlijke stoffen op de Maasvlakte, van de Afvalverwerking Rotterdam. Bij een jaarverwerking van 10.000 ton granulaat betekent dit dus 10 ton zuivere cadmium per jaar dat overblijft en opgeslagen wordt. Uit de schoongemaakte polyetheenoplossing wordt weer polyetheengranulaat gemaakt dat niet verschilt van nieuw granulaat. Afnemers zullen dit materiaal gebruiken voor het vervaardigen van nieuwe producten..

Voor de redactie:
Heineken Nederland, afdeling communicatie: 071 5458000 Stichting Natuur en Milieu: 030 2331328 (Marijke Brunt, Marc Koenen, na 17.00 uur 06-51929006)