Algemene Inspectiedienst (AID)

Tweedaagse bijeenkomst van internationale experts visserijcontroles Kerkrade, 3 november 2003

Deze week organiseert de Algemene Inspectiedienst de halfjaarlijkse internationale vergadering over de visserijcontroles met het vesselmonitoringsystem (VMS). Zon 30 controle-experts uit alle EU-landen bespreken in Amsterdam de voortgang van VMS. Voor deze bijeenkomst zijn naast de EU-lidstaten ook de kandidaatlidstaten uitgenodigd.

Elk half jaar vergaderen de lidstaten over de implementatie van het VMS aan boord van de vissersvaartuigen. Met dit satellietsysteem worden dagelijks de bewegingen van de vissersvaartuigen van de lidstaten gevolgd. In Nederland is de Algemene Inspectiedienst (AID) verantwoordelijk voor het VMS.

De controle-experts spreken in Amsterdam over ontwikkelingen zoals elektronische transmissie van informatie en remote sensing, waarbij radarbeelden van de scheepsbewegingen via satelliet worden verstuurd. Ook worden nieuwe systemen voor bewijsvoering VMS en snellere, goedkopere verbindingen gepresenteerd.

Op de tweede dag bezoeken de controle-experts het inspectievaartuig Barend Biesheuvel en het havenkantoor van de AID in IJmuiden. Hier zal worden gekeken hoe Nederland werkt met de VMS- systemen en hoe de follow-up van de informatie wordt gebruikt in de praktijk.

De bijeenkomst vindt plaats op donderdag 6 en vrijdag 7 november.

Alleen voor de media. Met vragen en opmerkingen naar aanleiding van dit persbericht kunt u zich wenden tot de persvoorlichter van de Algemene Inspectiedienst, tel. 045 - 5466223, of 06 - 21522449.