De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van
uw kenmerk
ons kenmerk
VVA. 2003/3165
datum
03-11-2003
onderwerp
Antwoorden op vragen Waalkens (PvdA) over mogelijk sjoemelende slagers
TRC 2003/6550
bijlagen
Geachte Voorzitter,
Hierbij doe ik u, mede namens de minister van Volksgezondheid, Welzijn
en Sport, de antwoorden toekomen op de vragen, gesteld door het lid
Waalkens (PvdA), over mogelijk sjoemelende slagers (ingezonden 15
oktober 2003).
datum
03-11-2003
kenmerk
VVA. 2003/3165
bijlage
1 en 6
Heeft de AID gemeld dat stelselmatig slachtafval in voedsel voor
mensen en dieren wordt verwerkt en dat het ook Hoog Risico Materiaal
betreft? Om hoeveel bedrijven gaat het?
Wat bedoelt de AID met 'stelselmatig'? Betekent dit dat de
overtredingen voortvloeien uit het huidige stelsel van controle en
handhaving?
Incidenten waarin daarvoor niet geschikt materiaal in voedsel voor
mens en dier wordt verwerkt zijn mij bekend. Het gaat hier om
incidenten en niet om stelselmatige overtredingen. De AID spreekt dan
ook in haar jaarverslag niet over 'stelselmatig' maar van 'constant'.
Het gaat om een gering aantal zaken per jaar, die met dezelfde (=
constante) jaarlijkse frequentie vastgesteld worden. Ter indicatie, in
de periode 1996-2003 gaat het om 15 gevallen waarin tot
strafrechtelijk onderzoek is besloten.
---
Is het uit te sluiten dat BSE-risicomateriaal in de voedselketen
terechtkomt?
Vanaf het moment dat specifiek risico materiaal in het kader van BSE
wordt verwijderd in het slachthuis tot aan de uiteindelijke
verbranding is het toezicht van de overheid op deze keten zodanig, dat
het risico dat dergelijk materiaal in de voedselketen terechtkomt
minimaal is. Specifiek risicomateriaal (SRM) is in de Nederlandse
wetgeving veel breder gedefinieerd dan alleen materiaal met
BSE-risico. Hieronder valt bijvoorbeeld ook materiaal dat eerst
goedgekeurd was voor humane consumptie, maar dat, bijvoorbeeld door
bederf, daar niet meer geschikt voor is. Nadat materiaal tot SRM is
geworden, valt het onder de hierboven genoemde overheidstoezicht.
---
Zijn de betreffende vervuilingen traceerbaar? Volgt een terugname van
frikadellen waarin Hoog Risico Materiaal verwerkt is?
Indien het vermoeden bestaat dat producten zijn vervuild worden deze
producten getraceerd en uit de handel genomen. Het weer terugbrengen
in het humane circuit als frikadel is een incident geweest dat al
enkele jaren geleden heeft gespeeld. Het ging om een klein bedrijfje
dat beperkte hoeveelheden frikadellen en gehaktballen maakte. Destijds
is tot terugname overgegaan van de in de snackbars aanwezige
frikadellen.
---
Wat is de strafmaat voor dergelijke overtredingen?
Strafbaarheidstelling geschiedt op basis van de Wet op de Economische
Delicten. De sancties zijn maximaal 6 jaar gevangenisstraf of een
boete van de 5^de categorie (= maximaal EUR 45.000,--)
---
Hoe vaak worden er controles uitgevoerd en welke capaciteit gaat de
AID nu inzetten?
In 2002 zijn 570 controles gepland en 230 controles daadwerkelijk
uitgevoerd op slachterijen en vleesverwerkende bedrijven. De oorzaak
hiervan is de de MPA-affaire, die onverwachte inzet van de AID vroeg
die ten koste ging van de 570 geplande controles. Gezien het geringe
aantal overtredingen, gekoppeld aan het feit dat het aantal
overtredingen per jaar niet toeneemt, is de inzet van de AID adequaat.
---
Hoe is het mogelijk dat de RVV, die verantwoordelijk is voor de
keuring in de slachterijen, dit heeft laten gebeuren?
Er is toezicht bij slachterijen en verwerkende bedrijven door zowel de
VWA-RVV als VWA-KvW. De VWA-RVV is verantwoordelijk voor de keuring en
het bestemmen van het materiaal tot vlees als zijnde geschikt voor
humane consumptie, dan wel tot SRM of LRM. Daartoe is zij verplicht
altijd aanwezig te zijn in de grote slachterijen en rondom de keuring
bij de kleine slachterijen. De geconstateerde gevallen ontstaan in de
fase na verlaten van het slachthuis. De keuring en het functioneren
van de VWA-RVV, speelt in deze geen rol.
---
Acht u de systematiek waarbij de keuring door de RVV in de
slachterijen plaatsvindt en de controles van de AID voldoende gezien
de constateringen van de AID?
Ja. Het systeem van vleeskeuring in Nederland geeft goede garanties
voor de volks- en diergezondheid. De constateringen van de AID betreft
incidenten, die laten zien dat het strafrechtelijk vangnet in deze
sector helaas wel noodzakelijk is.
---
Acht u de volksgezondheid voldoende gewaarborgd met het huidige
stelsel?
Ja, de volksgezondheid is in het huidige vleeskeuringstelsel afdoende
gewaarborgd. Verbeteringen om onderhavige incidenten te voorkomen
kunnen gezocht worden in de sfeer van het verbeteren van
ketengarantiesystemen.
De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,
dr. C.P. Veerman
Zie ook: 'Slachters sjoemelen met Vlees', Algemeen Dagblad, 10 oktober
jl.
---
Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit