Lijst Pim Fortuyn


3 november 2003

PERSBERICHT

LPF wil verantwoordelijkheid voor veilig Nederland centraliseren

Door het lokale beheer en gezag bij de korpsbeheerder van politie, de binnenkort gekozen burgemeester, te leggen is hij zo direct afrekenbaar voor zijn kiezers, stelt de Lijst Pim Fortuyn. Daarbij dient de politieke verantwoordelijkheid voor een veilig Nederland bij één ministerie van Veiligheid te liggen.

Deze constructie maakt de weg vrij voor de Nederlandse Giuliani: de binnenkort gekozen burgemeester die de kiezers beloftes doet om de stad veiliger te maken en die ook waar kan maken. Zoniet, dan zal de kiezer hem of haar afrekenen op resultaten.

LPF-kamerlid Joost Eerdmans wil het gezag en het beheer over het totale politieapparaat in de handen leggen van één politieke bestuurder binnen op een op te richten ministerie van Veiligheid. De LPF ziet al jarenlang een grote spanning tussen Binnenlandse Zaken (BZK) en Justitie waar het gaat om de regie over de politie. BZK heeft immers het beheer in handen (het geld) en Justitie het gezag. Eerdmans: Dat leidt op de departementen al sinds jaar en dag van hoog tot laag tot verkokering en competentiegeschillen, precies de reden waarom de LPF voorstander was en is van één Ministerie voor Veiligheid. Maar de strijd wordt ook gevoerd in de driehoeken op lokaal niveau. De korpschef
en beheerder gaan samen over de poppetjes, maar de officier van justitie bepaalt wat deze poppetjes gaan doen.

De veiligheidsproblemen in Nederland worden niet opgelost met de invoering van een nationale politie. Dit idee lanceerde minister Remkes van BZK onlangs als het ei van Columbus. In de zoektocht naar meer regie en controle over de regiokorpsen slaat hij de plank hiermee volledig mis. Binnen een paar jaar worden immers alle korpsbeheerders gekozen burgemeesters, die op basis van een veiligheidsprogramma de kiezers aan zich zullen binden. Niet vanuit Den Haag, maar in de gemeenten zullen de keuzen gemaakt worden waar het geld en de agenten ingezet zullen worden. Een nationale politie doorkruist dit volledig. Het zorgt waarschijnlijk vooral voor vertraging, bureaucratie en veel geldverspilling, precies zoals de Politiebond aangeeft.

Klik hier voor de volledige tekstbijdrage, zoals door Joost Eerdmans namens de LPF ingebracht tijdens het politiedebat op 3 nov. 2003