Ingezonden persbericht


INTERNET EN LEZEN GAAN WÉL GOED SAMEN

E-MAGAZINE VITAAL.NL GROEIT NAAR OPLAGE VAN 30.000

Recordaantal

E-magazine vitaal.nl (www.vitaal.nl) bereikte vorige maand oktober het recordaantal van ruim 30.000 lezers. Daarmee levert het gratis online magazine, exact 3 jaar na oprichting, het bewijs dat internet en lezen wel goed samen gaat.

Voor gek verklaard

Een gratis magazine? Op internet? Voor mensen tussen de 50 en 65 jaar? Drie jaar geleden werden uitgever Heleen Sluijs en hoofdredacteur Janneke Eigeman door velen voor gek verklaard, als zij hun plannen op tafel legden. Vanuit het niets een site opbouwen voor een doelgroep die niet wist wat internet was, was geld weggooien.

Met een bezoekersaantal van ruim 1.000 unieke bezoekers per dag en een wekelijkse nieuwsbrief naar 8.500 abonnees bewijzen Sluijs en Eigeman dat hun ideeën zo slecht niet waren. Als één van de weinige internetconcepten voor deze doelgroep overleefde vitaal.nl.

Duidelijke criteria

Vanaf het begin is vastgehouden aan een aantal criteria. Het magazine moest gratis zijn, actueel, gebruiksvriendelijk én misschien wel het belangrijkste goed leesbaar. Als eigen uitgave van redactiebureau ROMÆ (www.romae.nl) specialist in content op internet was het vanzelfsprekend dit aspect zo goed mogelijk in te vullen. Dat betekent dat alle artikelen, nieuwsitems en columns onderworpen worden aan een zogenaamde internet-redigeerslag: korte zinnen, actief taalgebruik, veel tussenkopjes en duidelijke intro s die de lezer precies vertellen wat hij kan vinden. Ook de introductie van de wekelijkse, digitale nieuwsbrief droeg bij aan het succes.

Goede basis

Deze zomer onderging het e-magazine een restyling en kreeg een duidelijke focus op het gebied van literatuur, cultuur en natuur. Op hoofdlijnen is het concept in de afgelopen drie jaar echter nauwelijks gewijzigd.

Eigeman: We hebben altijd gewerkt met een uitstekende redactie, duidelijke thema s in een bepaalde kleur en alles in het Nederlands. Vanaf het begin hadden we ook een panel van zes trendsetters die we al vanaf de proefversies ieder kwartaal naar hun mening vroegen. Dat bleek van onschatbare waarde.

Meer cijfers
Vitaal.nl kent nu zo n 20 rubrieken en 18 redacteuren. De inhoud van de site wisselt dagelijks. De lezers bekijken per bezoek gemiddeld 6 pagina s van vitaal.nl en de gemiddelde leestijd van iedere rubriek bedraagt 1 tot 2 minuten. De rubrieken Literair nieuws en Wandelen (ieder ruim 6.000 bezoekers per maand) zijn het meest populair onder de bezoekers van de site.

Voor meer informatie over vitaal.nl kunt u contact opnemen met Janneke Eigeman, hoofdredacteur. Telefoon: 030 666 63 33. Of per mail: janneke.eigeman@romae.nl.