Provincie Drenthe

Ontwerp POP II en omgevingsverordening vastgesteld

Assen, 3 november 2003
Persberichtnummer 03-136



Het college van gedeputeerde staten heeft het ontwerp Provinciaal Omgevingsplan
(POP II) en de ontwerp Provinciale Omgevingsverordening (POV) vastgesteld. Beide ontwerpen liggen van 15 december 2003 t/m 23 januari 2004 ter inzage. Het ontwerp van POP II sluit aan op de speerpunten van het collegeprogramma, waarbij met name de ontwikkeling van stedelijk en landelijk gebied centraal staat.

Woningbouw
De komende periode moet vooral worden gebouwd voor starters en ouderen. De provincie verwacht dat gemeenten in een woonplan aangeven hoeveel ruimte ze voor deze doelgroepen nodig hebben.

Water en verkeer en vervoer
In alle Drentse beekdalen wordt nieuwe bebouwing geweerd. Dit vanwege de grote kans op wateroverlast in tijden van intensieve neerslag. Voor Noord-Drenthe zijn de bergingsgebieden in POP II opgenomen: Peizer- en Eeldermaden oost en west, Leutingewolde, Matsloot-Roderwolde, Lappenvoort en Tusschenwater. Voor Zuid-Drenthe gebeurt dit uiterlijk in 2005.
Het verkeer- en vervoerbeleid is integraal opgenomen in het omgevingsbeleid en daarmee de basis voor de verkeersveiligheid. De bundeling van werkgelegenheid en voorzieningen in de stedelijke gebieden maakt de bereikbaarheid ervan steeds belangrijker. Het is de bedoeling om alle nieuwe maatregelen op een rij te zetten in een uitwerkingsprogramma Verkeer en Vervoer Drenthe.

Werken in het buitengebied
POP II onderstreept het werkgelegenheidsbelang van vrijkomende agrarische bebouwing voor kleinschalige bedrijfsactiviteiten. In dit verband mogen oude schuren, die niet in de omgeving passen, door nieuwe gebouwen worden vervangen. Het is aan de gemeenten om hiervoor een passende regeling te maken, waarbij behoud van de landschappelijke kwaliteit voorop staat.

Recreatie en toerisme
Nieuwe bungalowcomplexen zijn alleen toegestaan aan de randen van de stedelijke centra, nabij hoofdinfrastructuur en OV-voorzieningen, of in speciaal aangegeven voorkeursgebieden. De provincie neemt het initiatief om deze voorkeursgebieden aantrekkelijker te maken voor investeerders. Daarbij gaat het ondermeer om nieuwe bosaanleg en het verbeteren van het landschap.

Procedure terinzageligging
POP II en de POV liggen van 15 december 2003 tot en met 23 januari 2004 ter inzage in de Drentse gemeentehuizen, de waterschapshuizen te Meppel, Coevorden, Veendam en Groningen en bij de Stafgroep Communicatie van de provincie Drenthe. Ook in de Drentse bibliotheken kan men de stukken inzien. Gedurende de terinzageligging kan men schriftelijk zienswijzen indienen bij het college van GS. Op 19, 20 en 21 januari 2004 kan men mondeling zienswijzen naar voren brengen. Wilt u van deze mogelijkheid gebruikmaken, dan kunt u zich hiervoor schriftelijk opgeven bij gedeputeerde staten. Na deze opgave krijgt u een uitnodiging.

De ontwerpen zijn een uitwerking van het voorontwerp POP II, dat in mei en juni aan de bevolking gepresenteerd werd. Het college ontving bijna 200 reacties op het voorontwerp van POP II en de POV. Bij het opstellen van de ontwerpen is waar mogelijk rekening gehouden met de inbreng van burgers en andere doelgroepen.

Vaststelling
POP II bevat de voornemens voor het omgevingsbeleid voor de periode 2004-2015. De POV beschrijft de regels op het gebied van de provinciale milieuverordening en de provinciale verordening waterhuishouding. Deze regelingen zijn vereenvoudigd en afgestemd op het POP. Hierdoor wordt een duidelijke koppeling gelegd tussen beleid en regelgeving.
Provinciale staten stellen POP II naar verwachting in juli 2004 vast.

Bijlage: brochuretekst van ontwerp POP II



Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl