Ingezonden persbericht


Persbericht

CDA: Pernis moet kunnen ademen!

Fractievoorzitter Leonard Geluk vraagt aandacht voor de woonsituatie in Pernis. Pernis wil graag bouwen en zou dat ook kunnen. Het is echter problematisch dat de luchtkwaliteit, woningbouw in een groot gedeelte van Pernis onmogelijk maakt. De grenswaarde van 40 microgram/m3 voor stikstofdioxide wordt in een groot gedeelte van Pernis, waaronder diverse woningbouwlocaties, overschreden.

De CDA-fractie in Pernis constateert dat de berekeningen van de luchtkwaliteit in 2010 niet voldoende rekening houden met de specifieke situatie van Pernis, te weten een verdiepte ligging van de A4 en de aanwezigheid van metershoge geluidsschermen op een waterkering die ongetwijfeld consequenties hebben voor de concentratie van stikstofdioxide boven Pernis.

De CDA-fractie acht het wenselijk dat er in Pernis voldoende woningen gerealiseerd worden, maar uiteraard zonder onaanvaardbare gezondheidsrisico s te nemen, die overigens niet alleen kunnen optreden op de nieuwbouwlocaties maar ook in grote delen van Pernis en in andere delen van de regio. Gelet op het belang van het realiseren van voldoende woningen is het noodzakelijk dat bij de afweging of wel of niet gebouwd kan worden de correcte gegevens worden gehanteerd.

De CDA-fractie stelde het college daarom de volgende vragen:


* Bent u met de CDA-fractie van menig dat al het mogelijke in het werk moet worden gesteld om voldoende woningen te realiseren zodat er voldoende inwoners zijn en blijven om het voorzieningenniveau in stand te houden?
* Welke akties heeft u ondernomen en zal u nog ondernemen om te bewerkstellingen dat er in Pernis woningen gerealiseerd kunnen worden?
* Op welke wijze zijn de grenswaarden stikstofdioxide in 2010 die gelden voor Pernis berekend?
* Kunt u aangeven of deze berekening leidt tot voldoende nauwkeurige uitkomsten, ook gelet op de specifieke situatie te Pernis? Zijn de specifieke omstandigheden zoals de aanwezigheid van geluidsschermen en de verdiepte ligging van de A4 voldoende betrokken bij de berekening van de hoeveelheid stikstofdioxide in Pernis?
* Is het haalbaar een specifieke, op Pernis toegesneden berekeningswijze te hanteren die recht doet aan de specifieke omstandigheden van Pernis, en bent u bereidt zorg te dragen voor het realiseren van een locatiespecifieke berekening?

Rotterdam, 3 november 2003

noot voor de redactie/