Politie Midden- en West Brabant

Controle dierenvervoer, afvalstoffen en gevaarlijke stoffen

Raamsdonksveer, maandag 3 november 2003

Maandag 3 november hield de politie Geertruidenberg-Drimmelen samen met een aantal partners van 07.30 uur tot 14.00 uur een grote controle op het vervoer van dieren, afvalstoffen en gevaarlijke stoffen. Bij de controle is ook gekeken naar de technische staat van de voertuigen. In totaal zijn 65 voertuigen gecontroleerd en is 19 keer proces-verbaal opgemaakt.

Vijf motorrijders haalden voertuigen van de A27, A59 en lokale wegen en leidden deze naar knooppunt Hooipolder. Daar werden de voertuigen op een parkeerplaats aan de Kloosterweg gecontroleerd.

Bij de controle werkte de politie samen met het Korps Landelijke Politiediensten, de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW), de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) en de Algemene Inspectie Dienst (AID). Bij de controle waren 19 medewerkers betrokken.

Resultaten
In totaal werden 65 voertuigen gecontroleerd, waaronder zowel het beroepsgoederen vervoer als particulier vervoer (bijvoorbeeld paardentrailers). Er zijn 19 overtredingen geconstateerd:
* 1 x overschrijding maximum lengte van een combinatie.
* 1 x overbelading kippenmest. De vracht is in delen afgevoerd.
* 1 x overbelading varkenstransport, circa 23 varkens te veel. De varkens zijn gelost bij de afzender.
* 1 x overbelading varkenstransport, circa 10 varkens te veel.
* 1 niet goed bevestigde container.
* 2 x losbreek/reminrichting niet in orde/niet bevestigd.
* 1 x overschrijding maximum hoogte (4.16 m). Veel viaducten in Nederland zijn niet hoger dan 4.10 m.
* 1 x dierenkwelling/mishandeling, circa tien kippen in manden doodgedrukt tijdens het laden.

* 1 x verkeerd vervoer paarden. In de laadruimte van een bestelbus waren twee kinderen aanwezig in dezelfde ruimte als de paarden, zonder zitplaatsvoorziening.

* 1 x overschrijding maximum snelheid met personenauto + paardentrailer
(96 km/u in plaats van 80 km/u).

* 1 x afvallende lading. Een vrachtwagen verloor een jerrycan voor de politiemotorrijder.

* 1 x niet-handsfree telefoneren.
* 1 x vrachtwagen besturen zonder chauffeursdiploma.
* 1 x vrachtwagen zonder vereiste tachograaf.
* 1 x geen inschrijving voor eigen vervoer. Een inschrijving is verplicht bij beroepsmatig vervoer van vrachten boven 500 kg.
* 1 x rijden zonder vereist rijbewijs BE.
* 1 x rijden zonder geldige APK.
* 1 x trailer (>750 kg) zonder registratiebewijs.

De politie had afspraken met een dierenarts voor het geval er dieren zouden worden aangetroffen in erbarmelijke lichamelijke conditie. De dierenarts is één keer ter plaatse gekomen om een gewond paard aan zijn benen te verzorgen. Na behandeling kon het dier verder worden getransporteerd.

Tevens wees de politie 15 bestuurders op mankementen aan de inrichting van hun voertuig. Zij kregen het advies om reparaties of onderhoud uit te voeren. Daarnaast adviseerde de politie acht bestuurders om hun dieren op een andere wijze te vervoeren waarbij de nadruk lag op de bewegingsvrijheid en diervriendelijk vervoer.