Koninklijke bibliotheek

Minister Van der Hoeven opent het Geheugen van Nederland

Online toegang tot ons nationaal verleden

Minister Van der Hoeven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft vandaag de poort naar de digitale schatkamer van Nederland geopend. Meer dan 700.000 beelden, zo'n 250 uur film en 100 uur audiomateriaal: 57 historische collecties uit 42 erfgoedinstellingen zijn via Het Geheugen van Nederland digitaal te raadplegen.
www.geheugenvannederland.nl is 24 uur per dag, zeven dagen per week overal ter wereld voor iedereen gratis toegankelijk.

Met een druk op de knop opende minister Van der Hoeven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de website Het Geheugen van Nederland, waarmee een zeer diverse collectie beeldmateriaal over het Nederlands erfgoed digitaal beschikbaar is geworden. Het Geheugen van Nederland toont verschillende erfgoedcollecties onder één dak en maakt deze integraal doorzoekbaar.

Het zijn niet alleen de grote instellingen (zoals het Rijksmuseum en het Mauritshuis) die deelnemen aan Het Geheugen van Nederland. Ook kleinere musea, bibliotheken en archieven (zoals het Nationaal Pop Instituut, Industrion en het Prentenkabinet Leiden) zijn met deelcollecties aanwezig in dit grootschalige digitaliserings- en ontsluitingsproject. Zoals politieke prenten van Leo Jordaan, De Nederlandse foto-opdrachten van het Rijksmuseum maar ook foto's van de Watersnoodramp in 1953 en portretten van 30.000 (on)bekende Nederlanders uit het begin van de twintigste eeuw.

Het Geheugen van Nederland is een van de landelijke digitaliseringsprogramma's van de Koninklijke Bibliotheek (KB) in Den Haag. De Koninklijke Bibliotheek coördineert Het Geheugen van Nederland en draagt zorg voor de centrale opslag en beschikbaarstelling van de materialen. Het doel van Het Geheugen van Nederland is het opbouwen van een nationale digitale erfgoedcollectie die op een eenduidige wijze hoogwaardig beeldmateriaal aanbiedt. Op deze manier kan de erfgoedsector tevens komen tot standaardisatie op het gebied van collectiedigitalisering.

Voor het project Het Geheugen van Nederland ontving de KB in 2000 subsidie van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. In mei 2001 werd het projectbureau Het Geheugen van Nederland operationeel en kon er na een voorbereiding van enkele maanden een begin worden gemaakt met zestien projecten. In korte tijd is het aantal lopende projecten gegroeid naar 57 collecties uit 42 verschillende instellingen, medio 2004 zullen alle projecten zijn opgeleverd.

Ook in de klas is Het Geheugen van Nederland toepasbaar. Speciaal voor het voortgezet onderwijs zijn verschillende digitale lessen gemaakt op basis van historische collecties. Docenten Geschiedenis en CKV kunnen deze direct in de klas gebruiken. De komende tijd zullen voortdurend nieuwe digitale lessen aan het Geheugen van Nederland worden toegevoegd.


* www.geheugenvannederland.nl


3 november 2003

Koninklijke Bibliotheek - Nationale bibliotheek van Nederland