Gemeente Hoogeveen


---

Maandag 3 november 2003

Onderzoek rond dorpsontwikkelingsplan levert respons van 83% op

Inwoners Nieuwlande tevreden over woonsituatie

In Nieuwlande is 79% van de inwoners tevreden over hun woonsituatie. De inwoners van Nieuwlande zijn minder tevreden over het openbaar gebied. Dit blijkt uit het dorpsbreed onderzoek dat in september uitgevoerd is. In Nieuwlande hebben 430 huishoudens meegedaan aan het onderzoek. Een respons van 83%. De gemeente Hoogeveen presenteert de resultaten van het onderzoek vanavond in Dorpshuis 't Dwarsgat.

Verkeersveiligheid

Uit de enquête blijkt verder dat verkeersveiligheid één van de grootste problemen in het dorp is. Ook komt naar voren dat veel mensen, met name kinderen, zich onveilig voelen in het dorp. Dat heeft te maken met gedrag, mentaliteit, normen, waarden en sociale controle. Daarnaast geven de mensen in Nieuwlande aan dat ze een nieuwe dorpsaccomodatie willen (81%) en dat veel mensen zich betrokken voelen bij het dorp (58%).

Jongeren

De jongeren in het dorp hebben een ander traject gevolgd. Op een jongerenavond in augustus hebben zij hun top drie van wensen gemaakt. Daar komt uit dat jongeren van 12 tot 16 jaar graag een tienercentrum, trapveldje en sportfaciliteiten willen. De ouderen van 16 tot 21 jaar vinden jongerenhuisvesting, jongerenactiviteiten en een eigen plek heel belangrijk. Veel van de jongeren willen in het dorp blijven wonen. Binnenkort houden ze een enquête onder hun leeftijdsgenoten over toekomstige woonwensen.

Thema's

Woensdag 19 november is er weer een bijeenkomst in dorpshuis 't Dwarsgat. Dan worden er werkgroepen gevormd aan de hand van zes thema's die uit het onderzoek naar voren zijn gekomen: schoon heel en veilig, samen sterk, kloppend dorpshart, verkeer, sport en spel, huisvesting. De werkgroepen bestaan uit dorpsbewoners en ambtenaren.

Wat is DOP Nieuwlande

Nieuwlande heeft ten opzichte van andere dorpen in de gemeente een achterstand op het gebied van voorzieningen en de kwaliteit van de leefomgeving, zo blijkt uit een rapport van Stichting Welzijns Werk Hoogeveen. De gemeente wil daar samen met de inwoners en organisaties van Nieuwlande verandering in brengen. Zodra de knelpunten in kaart zijn gebracht worden er in samenspraak met inwoners naar oplossingen gezocht. Op basis daarvan wordt het Dorpsontwikkelingsplan gemaakt. Uitvoering van dat plan kan op z'n vroegst in 2005 beginnen.

© Copyright Gemeente Hoogeveen