Zorgverzekeraars Nederland


Zeist, 31 oktober 2003

ZN oordeelt positief over kabinetsplannen farmacie

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) kan zich vinden in de toezegging van het kabinet om zorgverzekeraars instrumenten te bieden voor de inkoop van geneesmiddelen. Met de voorgestelde maatregelen van de minister wordt het voor zorgverzekeraars makkelijker om het preferentiebeleid uit te voeren. Mocht echter blijken dat deze ondersteuning voor zorgverzekeraars onvoldoende is, verwacht ZN van de minister aanvullende wettelijke maatregelen.
Om de zorgverzekeraars beter toe te rusten voor hun rol van geneesmiddeleninkoper, heeft de minister toegezegd een aantal wettelijke maatregelen te nemen. Door de inkooprol bij de zorgverzekeraars neer te leggen, moet een einde komen aan de kortingen die apothekers voor zichzelf bij de fabrikanten bedingen. Zorgverzekeraars kunnen dit bijvoorbeeld doen door het preferentiebeleid uit te voeren. Dit houdt in dat zorgverzekeraars een preferent geneesmiddel aanwijzen dat door apothekers moet worden afgeleverd.

ZN kan zich in deze toezegging van de minister vinden, maar zal nauwlettend toezien op het tempo en de samenhang van de maatregelen. ZN pleit al langer voor het scheiden van handel en zorg en betreurt het dan ook dat de minister een definitieve keuze over het inkoopmandaat nog voor zich uit schuift. Ook vraagt ZN om aanvullende wetgeving als zou blijken dat dit nodig is.

De afgelopen maanden is uit verschillende rechtszaken tussen apothekers en zorgverzekeraars gebleken dat apothekers de contracten met bepaalde afspraken van zorgverzekeraars niet willen tekenen. Hierdoor zijn zorgverzekeraars niet in staat het gewenste beleid uit te voeren. Door een wettelijke maatregel zou de minister de uitvoering van dat beleid wel mogelijk moeten maken.

De minister heeft tevens aangekondigd de kosten van medicijnen te verlagen door de vergoeding aan te passen. Per cluster van medicijnen wordt de vergoedingslimiet verlaagd, met als uitgangspunt dat tenminste één geneesmiddel altijd vergoed blijft. Hij hoopt hiermee de fabrikanten uit te lokken om fors met hun prijzen omlaag te gaan. Doen de fabrikanten dit niet, dan zal de minister hen desnoods met een wettelijke maatregel ertoe dwingen. ZN kan zich vinden in de beslissing van het kabinet, mits deze zorgverzekeraars niet belemmert in hun rol van inkoper. ZN heeft er bij de minister steeds op aangedrongen om te kiezen voor een systeem met scherpe, transparante prijzen. Het nieuwe systeem moet op termijn zeker 675 miljoen euro opbrengen.