GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 3 november 2003 17:24
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Uitslag ledenreferendrum hypotheek op de toekomst

( 3 november 2003)

GroenLinks constateert dat een vrij krappe meerderheid van de leden van de FNV 'ja' heeft gezegd tegen het Sociaal Akkoord. GroenLinks verwacht dat de leiding van de FNV dit advies van de leden zal volgen.

GroenLinks vat de uitslag van het FNV-referendum op als een gebrek aan vertrouwen in het huidige kabinetsbeleid. Het voorstel voor een sociaal akkoord kan niet rekenen op brede steun. Dat ligt niet aan de leiding van de vakbeweging, maar aan de inzet van dit kabinet: het afbraakbeleid inzake WW, WAO, bijstand, VUT-prepensioen en ontkoppeling van lonen en uitkeringen. Als premier Balkenende de premier van alle Nederlanders wil zijn, heeft hij nog een lange weg te gaan.

Dit zet een grote druk op de onderhandelingen dit voorjaar over de WW, WAO en vooral VUT/prepensioen/levensloop. De saneringswoede van het kabinet is hier niet van tafel, alleen uitgesteld. Een fatsoenlijk resultaat is nog ver weg. Er wordt weliswaar weer onderhandeld, maar zonder enig zicht op een toereikend budget. Er ligt dan ook een zware hypotheek op de onderhandelingen. GroenLinks vindt dat deze uitslag het kabinet dwingt om de financiële kaders waarbinnen deze onderhandelingen plaatsvinden te herzien. GroenLinks meent dat allereerst de koopkrachtverslechtering van de minima in het jaar 2005, één van de resultaten van het 'Sociaal Akkoord', zal moeten worden teruggedraaid.

Kees Vendrik


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -