FNV

Meerderheid FNV-leden achter 'Najaarsakkoord'

De FNV-leden hebben zich in meerderheid uitgesproken vóór het onderhandelingsresultaat met het kabinet. Dat maakte voorzitter Lodewijk de Waal vanmiddag bekend. In totaal stemde 56,43 procent van de leden voor een akkoord met het kabinet. Tegen stemde 41,67 procent.

Met 217.309 deelnemers was de opkomst bij de schriftelijke ledenraadpleging behoorlijk hoog (18,1 procent). De Waal vindt het ledenreferendum een opsteker voor de FNV en de vakbondsdemocratie. Hij bedankte de leden dat ze zich over deze ingewikkelde problematiek in zo'n grote getale hebben uitgesproken.

De meeste achterbannen stemden voor een akkoord. Dat geldt voor de grootste bonden FNV Bondgenoten (52 procent ja) en ABVAKABO FNV (61 procent), evenals voor AOb (70), FNV Kiem (54), FNV Sport (65), FWZ - zeelieden (58), AFMP - militairen (61), NVJ - journalisten (68), NPB - politie (55), VVCS - beroepsvoetballers (64) en Vrouwenbond (58).

Bij een aantal van de in totaal 14 bonden stemde een meerderheid tegen (Kappersbond en FNV Horeca, bij FNV Bouw is een zeer kleine meerderheid tegen). De komende twee weken wordt het advies van de leden voorgelegd aan de bondsraden (parlementen) van verschillende bonden. Op 17 november hakt de federatieraad (bondsvoorzitters) definitief de knoop door.

Met de uitslag komt voorlopig een eind aan drie spannende weken. Op woensdag 14 oktober bereikte de FNV een onderhandelingsresultaat met kabinet en werkgevers. Kern daarvan was dat de lonen in 2004 niet zullen stijgen, wel zijn eenmalige uitkeringen mogelijk. In 2005 zal de structurele loonsverhoging de nullijn naderen, onder voorbehoud dat met kabinet en werkgevers overeenstemming wordt bereikt over een nieuw prépensioen- en VUT-plan.

Als tegenprestatie zet het kabinet zo'n 2 miljard euro in voor concessies aan de vakbeweging op het gebied van ziekenfonds, VUT/prepensioen, WAO, WW, koppeling en arbeidsmarktbeleid.Dit resultaat werd door het FNV-bestuur neutraal voorgelegd aan de 1,2 miljoen leden.

3 november 2003