Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Drie koplopers in schaaktoernooi Curaçao

Bij het ingaan van de negende en laatste ronde van het Curaçao International Gateway schaaktoernooi is het nog volkomen onduidelijk wie de hoofdprijs van 3000 dollar in de wacht gaat slepen. Na de achtste ronde staan Julio Granda Zuniga, Boris Gulko en Alon Greenfeld bovenaan met 6 punten. Zij worden op de voet gevolgd door Jan Timman, Alexander Shabalov (die het toernooi zo voortvarend begon), Robert Hübner, Jaan Ehlvest en IM Carlos Gallegos uit Venezuela. Helaas kan Karel van der Weide, die vijf punten heeft, zich niet meer bij deze toppers voegen. Dat ligt niet zozeer aan hemzelf als wel aan het feit dat luchtvaartmaatschappij Air Holland plotseling heeft besloten de retourvlucht van dinsdag te schrappen. Hierdoor moet Van der Weide al op maandag terugvliegen naar het vaderland en mist hij de laatste ronde. Zo is er ook altijd wat.

Aan de top eindigden gisteren vier partijen in remise. Gulko en Ehlvest speelde een salonremise maar Jan Timman en Karel van der Weide moesten vol aan de bak. Van der Weide speelde met wit een Franse partij tegen Robert Hübner die een gevaarlijke vrijpion op de a-lijn kreeg. De Keulse grootmeester had met deze vrijpion kunnen promoveren maar liet een venijnige remisecombinatie van zijn tegenstander toe. Jan Timman speelde met zwart een ingewikkelde partij tegen Boris Gulko. Mede dankzij een sterk paard op de damevleugel kreeg de Amsterdammer steeds meer voordeel. In de tijdnoodfase verzuimde Timman de winnende voortzetting te kiezen. Na de tijdcontrole eindigde de partij in remise.

Willem Muhren raakte met zwart in de Sämischvariant van het Konings-Indisch in de problemen tegen de Amerikaanse FM John Bick. Een koningsaanval bleek dodelijk te zijn. Zuster Bianca Muhren had met wit lange tijd gelijkspel tegen de Argentijnse internationaal meester Jorge Szmetan, totdat ze een pion weggaf en alsnog verloor. In de laatste ronde speelt Jan Timman met wit tegen Alon Greenfeld. Granda Zuniga ontmoet Hübner, terwijl Jaan Ehlvest het opneemt tegen Boris Gulko.. Het toernooi is te volgen via www.txxxt.com.