Provincie Groningen


Martinikerkhof 12
Postbus 610
9700 AP Groningen
050 - 316 49 11
050 - 316 49 33
info@provinciegroningen.nl
Nieuwe mogelijkheden beheer natuur in Groningen 31 oktober 2003

Vanaf maandag 3 november is de aanvraagperiode voor de subsidieregelingen uit het Programma Beheer geopend. Tot en met 24 december kunnen boeren en particulieren een subsidieaanvraag indienen voor de subsidieregelingen Natuurbeheer (SN) en Agrarisch Natuurbeheer (SAN) bij de Dienst Laser in Roermond. Hiermee ontstaan nieuwe mogelijkheden voor het afsluiten van overeenkomsten voor agrarisch natuurbeheer in de provincie Groningen.

Een aantal wijzigingen biedt nieuwe kansen voor (agrarisch) natuur- en landschapsbeheer in de provincie Groningen. Zo maakt de openstelling van een nieuw beheerspakket faunaranden het voor boeren mogelijk om meer akkerranden te beheren. Een andere verandering is dat de aanleg van bos nu al mogelijk vanaf een halve hectare. De collectieve weidevogelpakketten zijn beter inpasbaar in de bedrijfsvoering omdat de boer meer kan keizen uit verschillende beschermingsmaatregelen. Daarnaast zijn de toepassingsmogelijkheden voor botanisch graslandbeheer (soortenrijk grasland) op Groninger dijken verruimd. Door aanpassing van de toetsingscriteria zijn bovendien bepaalde landschapspakketten ruimer inzetbaar in onze provincie, waarmee bijvoorbeeld het beheer van houtsingels in het Zuidelijk Westerkwartier mogelijk blijft.

Om het aanvragen van een beheerssubsidie te vergemakkelijken heeft de provincie Groningen in samenwerking met andere partijen extra voorzieningen getroffen. Door middel van intensievere aanvraagbegeleiding wordt gepoogd meer overeenkomsten in de provincie Groningen te realiseren. Lopende overeenkomsten Programma Beheer worden op basis van oude voorwaarden gecontinueerd. Bij de toekenning van beheerssubsidies hanteert Dienst Laser het principe "wie het eerst komt, die het eerst maalt!".
Voor vragen over de gewijzigde subsidieregelingen en vragen over de mogelijkheden voor aanvraagbegeleiding kunt u contact opnemen met Auke Postma van het Informatiepunt Landelijk Gebied Groningen, 050 - 317 85 55.