Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Brief aan de lokale gehandicaptenplatforms over de Wet werk en bijstand

Utrecht: 3 november 2003 Kenmerk: cb03-1468-pys/mhg Betreft: Wet Werk en Bijstand Inlichtingen bij: Peter Ybeles Smit

Geachte heer, mevrouw

U weet het misschien al: per 1 januari 2004 komt er een hele nieuwe wet, de Wet Werk en Bijstand (WWB). Door deze nieuwe Bijstandswet verandert er veel. Ook in uw gemeente. De Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad) heeft zich samen met de Sociale Alliantie en de Landelijke Cliëntenraad sterk verzet tegen de invoering van deze wet. Maar de Tweede en Eerste Kamer hebben de wet aangenomen. De Wet Werk en Bijstand wordt in iedere gemeente met een eigen verordening ingevoerd. Iedere gemeente moet vanaf 1 januari 2004 zijn eigen beleid voor deze wet maken. Net als bij de Wet voorzieningen gehandicapten. De gemeenteraad stelt de politieke kaders vast en het College van Burgemeester en Wethouders voert het beleid uit.

Het is belangrijk dat u uw gemeenteraad laat weten hoe de nieuwe Wet Werk en Bijstand ingevoerd kan worden vanuit het gezichtspunt van mensen met een chronische ziekte of handicap. Daarom heeft de CG-Raad voor uw gehandicapten platform een kant- en- klare brief opgesteld die u zelf kunt ondertekenen en naar uw gemeenteraad kunt sturen (zie bijlage). In deze brief staan acht punten die voor gehandicapten en chronisch zieken van belang zijn bij de invoering van de Wet Werk en Bijstand in uw gemeente. Als de gemeenteraad deze punten doorvoert en dat is wettelijk toegestaan- dan zorgt uw gemeente er tenminste voor dat mensen met een beperking gelijk worden behandeld.

De CG-Raad raadt u aan om als platform samen te werken met bijvoorbeeld de cliëntenraad van de Sociale Dienst, wao-platforms, ouderen- en vrouwenorganisaties in uw gemeente. Als u deze brief namens de gezamenlijke organisaties aanbiedt, laat u zien dat u voor een groot belang in uw gemeente staat.

De CG-Raad is zeer geïnteresseerd in invoeringsnotas van gemeenten over de WWB. Als u weet hoe uw gemeente de wet invoert, laat het ons weten. Wanneer u vragen hebt of behoefte aan ondersteuning, neem contact op met Peter Ybeles Smit, beleidsmedewerker armoedebestrijding CG-Raad: (tel) 030 291 66 00 of pybelessmit@ncrvnet.nl U kunt ook contact opnemen met de provinciale of regionale ondersteuningsorganisatie in uw buurt: Arcon in Hengelo, POG Brabants Centrum gehandicaptenbeleid in Tilburg, Stichting Tympaaninstituut (PSG Zuid-Holland) in Voorburg, Stichting Gehandicaptenoverleg Amsterdam, Federatie van Gehandicaptenorganisaties Limburg in Sittard enz. Zie voor meer adressen van aangesloten organisaties op deze website.

Met vriendelijke groet,

Peter Ybeles Smit,
beleidsmedewerker Armoedebeleid.

PS: Als u de bijgevoegde kant-en-klare brief stuurt naar uw gemeenteraad, wilt u dat alstublieft laten weten aan Henrique te Kiefte, voorlichter CG-Raad, htekiefte@cg-raad.nl. Zij wil graag weten of de CG-Raad u van dienst is met deze aangereikte informatie.

Bijlage: Aanbiedingsbrief aan de gemeenteraad betr. gemeentelijke invoering Wet Werk en bijstand (cb03-1469)
---