Grafinet


TIJL OFFSET MODERNSTE DRUKKERIJ EUROPA Zwolse drukker doet miljoeneninvestering in Komori heatsetpersen

ZWOLLE, 3 november 2003 - Met een miljoeneninvestering in twee Komori System 38 heatsetrotatiepersen wordt het Zwolse Tijl Offset in één klap de modernste tijdschriftendrukker van Europa. De volledig geautomatiseerde Komori-tandem maakt het mogelijk in één drukgang een tijdschriftkatern van 32 pagina's te drukken. Deze week rollen de eerste producties van de nieuwe machine.

Het betreft twee schakelbare Komori LR-38/625SII heatsetrotatiepersen voor zestien pagina's elk. De tandem-configuratie vervangt een Heidelberg vierkleuren en een dito tweekleuren heatsetpers. De rotatiepersen zijn uitgerust met de nieuwste techniek en vertegenwoordigen samen een investeringsbedrag van tien miljoen euro. Met deze investering verbindt Tijl Offset het tijdschriftenspecialisme aan de huidige eisen van uitgevers. De Komori's zorgen voor de kortst mogelijke doorlooptijd. De tijd tussen redactiesluiting en ontvangst door de abonnee wordt tot een minimum teruggebracht.

Komori keuze
De Komori heatsetpers komt qua betrouwbaarheid en efficiency in de categorie 50.000 druks per uur het beste uit de bus. Daarnaast zijn de Komori's voorzien van een volledig gerobotiseerd drukplaatwisselsysteem. Hierdoor is geen man ter plekke meer nodig bij het wisselen voor een nieuwe order waar alternatieve aanbieders dit wel verlangen bij plaatwisselen. De pers scoort voornamelijk op zaken als nauwkeurigheid, snelheid en efficiënte productie. Onderzoek bij zusterbedrijf NDB Zoeterwoude leerde dat ook de onderhoudsvriendelijkheid van oudere Komori persen goed uit de test komt.

Opstelling
De eerste Komori is reeds opgesteld en gereed voor productie. Vanaf februari 2004 kan de tandem-configuratie in productie worden genomen. De twee drukpersen worden parallel opgesteld waardoor de mogelijkheid bestaat via één vouwapparaat katernen van 32 pagina's te produceren. De bedieningslessenaars staan aan de kop van iedere machine waardoor er een prima overzicht over de persen ontstaat. Achter beide vouwapparaten komen opneemstations die de katernen via portaalbanden naar de juiste plek transporteren. De complete drukperslevering plus randapparatuur wordt verzorgd door Komori-UK.

Hooggeautomatiseerde stacker De nieuwe persen worden voorzien van een volledig gerobotiseerde katernverwerking. Hier is gekozen voor RS 600 bundlestackers. De stackers worden gespiegeld en in eilandvorm opgesteld. De vijfassige Fanac-robot stapelt de bundels in verband op pallets. De gehele stacker kan zonder bemanning draaien, maar in de praktijk zal één medewerker zich bezighouden met aan- en afvoer van pallets, bundelplankjes en omsnoeringsband. De Rima-apparatuur wordt geleverd door Sagam Nederland b.v.

Vertrouwen in de toekomst De gehele drukkerijrobotisering draagt bij aan het onderscheidend vermogen van Tijl Offset. Het moederconcern, de Brouwer Groep, spreekt met de investering het vertrouwen uit in de toekomst van de Zwolse drukkerij. Tijl Offset verwacht door de investering in te spelen op de vraag van haar opdrachtgevers. Met het inkrimpen van de productietijd creëer je meer ruimte voor de advertentieverkoop. Door het investeren in nieuwe productiemiddelen neemt Tijl een voorsprong op collega's. Naast de nieuwe rotatiepersen beschikt Tijl Offset over één vijf- en twee vierkleuren Roland vellenpersen, een eigen prepressafdeling en een afdeling voor afwerking en verzending. Tijl Offset mag zich hiermee profileren als de tijdschriftendrukker van de toekomst.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Tijl Offset, Blaloweg 20, 8041 AH, Zwolle Hans Daniëls, technisch directeur Telefoonnummer: 038 - 427.57.36. e-mail: hdaniels.tijl@brouwer.nl