Provincie Noord-Brabant



Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176

Persbericht                                       
                                                  

uitnodiging voor de pers

Persconferentie over problematiek rond ambulancezorg in Brabant


Zorg om Brabantse ambulancezorg

Op maandag 3 november geven gedeputeerde Roel Augusteijn van Noord-Brabant en de burgemeesters van Moerdijk, Cranendonck, Baarle Nassau en Gemert-Bakel alsmede de ambulancediensten uit de Brabantse regio's een persconferentie over de problematiek rond de ambulancezorg in Brabant. Dit gebeurt in perscentrum Nieuwspoort in Den Haag om 13.30 uur.

In een groot deel van de regio's in Brabant zijn te weinig ambulances beschikbaar. Hierdoor zijn de aanrijtijden veel te hoog. Een ambulance moet binnen 15 minuten aanwezig zijn. Overschrijding van de aanrijtijd gebeurt in sommige gemeenten zelfs in meer dan 80% van de gevallen. Op 6 november spreekt minister Hoogervorst met de vaste kamercommissie over de ambulancezorg. Uit onderzoek van zijn ministerie blijkt dat Brabant een grote achterstand heeft in ambulancezorg. De minister trekt wel (veel te weinig) geld uit voor ambulances, maar niet voor Brabant.

De gemeenten worden geconfronteerd met burgers die niet op tijd geholpen worden, met alle gevolgen van dien. Daarnaast veroorzaakt het tekort aan ambulances nog andere problemen In Eindhoven zijn extra bedden voor cardiologie. Deze blijven gedeeltelijk leeg omdat patienten niet aangevoerd kunnen worden. Of kunnen geen nieuwe patiënten worden opgenomen omdat geopereerde patiënten niet kunnen worden afgevoerd. Dat heeft effect op de wachtlijsten voor mensen die een hartoperatie moeten ondergaan.