Ingezonden persbericht

Loesje verbannen uit geboorteplaats Arnhem

Gemeente Arnhem handelt in strijd met grondrechten

ARNHEM, 20031103 -- Loesje het meisje uit Arnhem dat met haar teksten landelijke bekendheid kreeg is niet langer welkom in haar geboorteplaats. Het college van B. en W. te Arnhem stelt de vereniging Loesje verantwoordelijk voor het verspreiden van de teksten op straat, zonder echter met bewijsvoering te komen, en heeft Loesje een last onder dwangsom opgelegd. De dwangsom bedraagt 68,07 Euro per geplakte poster. Loesje heeft te laat bezwaar gemaakt tegen deze last onder dwangsom en hierdoor zijn er geen juridische mogelijkheden meer om het besluit ongedaan te maken.


Het afgelopen jaar heeft Loesje achter de schermen geprobeerd om tot een oplossing te komen met het college van B. en W. en om heroverweging van het besluit gevraagd. De contacten verliepen via wethouder Milieu en Openbare Werken C.F de Ronde en de hoofd afdeling handhaving C.H. Baarschers.
Als reactie op het verzoek van Loesje om de last onder dwangsom te heroverwegen schreef het college van B. en W. het volgende;

"U geeft in uw brief aan dat u de posters, via internet en bij verkoop ter beschikking stelt aan derden. Daarom kunnen derden vrij gemakkelijk over deze posters beschikken. U hebt zelf voor deze verspreidingsvorm gekozen. Nu u een vrije keuze heeft in de wijze waarop u de posters verspreidt, zijn wij van mening dat u ook de gevolgen en risico's van deze verspreidingsvorm toegerekend kunnen worden. Wij zijn dan ook van mening dat de last onder dwangsom terecht aan u is opgelegd".

Als rechtvaardiging voor de last onder dwangsom wordt de gekozen verspreidingsvorm van Loesje gegeven. De beperking die het college van B. en W. oplegt aan de verspreidingsvorm van informatie en denkbeelden is in strijd met het grondrecht artikel 7 vrijheid van meningsuiting van de grondrechten van het Koninkrijk der Nederlanden, het handvest van de grondrechten van de Europese Unie (artikel 11) en de universele verklaring van de rechten van de mens (artikel 19). Hierin staat beschreven dat eenieder recht heeft, op vrijheid van meningsuiting. Dit recht omvat de vrijheid een mening te koesteren en de vrijheid om inlichtingen of denkbeelden te ontvangen of te verstrekken, zonder inmenging van enig openbaar gezag en ongeacht grenzen.

Eerder heeft het kantongerecht te Arnhem met betrekking tot de vraag of Loesje als opdrachtgever kan worden aangemerkt, al een uitspraak gedaan. De conclusie van de kantonrechter was dat de vereniging Loesje geen opdrachtgever is van het verspreiden van Loesje posters. Deze uitspraak heeft het college van B. en W. in haar heroverweging inzake de opgelegde last onder dwangsom genegeerd.

De laatste opgelegde boete voortkomend uit de opgelegde last onder dwangsom dateert van 12 februari 2003. Loesje heeft de gemeente laten weten te weigeren deze boete te betalen. Inmiddels is de boete verjaard. De gemeente verklaart er bewust voor gekozen te hebben de aan Loesje opgelegde boetes niet te innen. Wat de gemeente hiermee tracht te bereiken is niet duidelijk.




Ingezonden persbericht