CDA

03-11-03
Van Bijsterveldt: Duurzaamheid vormt het hart van de CDA-politiek

Volgens CDA-voorzitter Van Bijsterveldt vormt duurzaamheid het hart van de CDA-politiek. Deze conclusie trok zij zaterdag tijdens het CDA-Congres nadat de uitslag van de stemming onder de leden bekend was gemaakt.

Duurzaamheid eindigde in de stemming op de eerste plaats. "Het oude maar heel mooie woord rentmeesterschap geeft in zijn tweeledige relatie, de verantwoordelijkheid van de mens naar de aarde en naar onze Schepper toe, aan dat dit nimmer een vrijblijvende zaak mag zijn. En er is zorg bij onze leden of de politiek en in het bijzonder het CDA zich voldoende inspant om natuur en milieu goed over te dragen aan onze kinderen en kleinkinderen.", aldus de CDA-voorzitter.

Van Bijsterveldt: "Duurzaamheid dient opnieuw een belangrijke plaats te krijgen op de politieke agenda. Niet vanuit de filosofie dat er meer dictaten en regels moeten worden opgelegd. De nadruk dient veel meer te liggen op de erkenning van het feit dat de grote dynamiek van de samenleving in dit tijdsgewricht niet meer is weg te denken, bij het nakomen van handhaafbare regels, bij het versterken van de eigen morele verantwoordelijkheid, met een sterk accent op preventie en voorzorg door al vroeg in de productieprocessen scherpe eisen te stellen. Kenniseconomie en duurzaamheid kunnen elkaar versterken. Een offensief milieubeleid vraagt immers om duurzame innovatie, alleen een win-winsituatie leidt tot verbetering van economie en ecologie. We zullen die discussie aangaan."