ABVAKABO FNV

Acties in de zorg vanwege definitief stukgelopen CAO-overleg

Het overleg over een nieuwe CAO Verpleging & Verzorging en Thuiszorg is vandaag definitief gestrand. De vakbonden ABVAKABO FNV, CNV Publieke Zaak, FHZ, NU'91 en de Unie Zorg en Welzijn, hadden tot het laatste moment de hoop dat werkgevers gehoor zouden geven aan hun eisen. De werkgevers zijn echter onvoldoende tegemoet gekomen aan de vragen van de werknemersorganisaties. De aangekondigde acties zullen nu zeker doorgaan. Aanstaande donderdag vinden in Rotterdam, Schiedam en Amsterdam de eerste grote acties plaats.

Partijen onderhandelen over een nieuwe CAO die zal gelden voor de verpleeg- en verzorgingshuizen, alsmede voor de thuiszorg. Voorheen waren dat twee verschillende CAO's. De CAO's liepen al op 1 juli 2003 af. Werknemers in deze sector hebben op dit moment dus geen CAO. Voor 2003 eisen de bonden nog een loonsverhoging van 2,5 %. De werkgeversorganisaties bieden de werknemers in de sector verpleeg- & verzorgingshuizen slechts een loonsverhoging van 1%, en een éénmalige uitkering van 0,65%. Voor de werknemers in de thuiszorg biedt men slechts de omzetting van de huidige (incidentele) eindejaarsuitkering van 2% naar een structurele eindejaarsuitkering van 1,65%.

Verder zijn partijen het niet eens over de onderwerpen die in de CAO worden geregeld. Werkgevers willen minder afspreken met vakbonden, en meer met lokale ondernemingsraden. Vakbonden zien het voorstel van de werkgevers niet zitten. 'Van zo'n uitgeklede CAO wordt niemand beter. De werknemer niet, de OR niet en uiteindelijk de werkgever ook niet', aldus de vakbonden.

Tenslotte is er onenigheid over het samenvoegen van de twee CAO's. Werkgevers zijn de initiatiefnemers van het bundelen van de CAO Verpleging en Verzorging en de CAO Thuiszorg. Toch zouden de kosten van deze operatie door de werknemers moeten worden opgehoest. 'Een ongevraagde sigaar uit eigen doos, die we niet aannemen', aldus de bonden.
De vijf bonden hebben vanmiddag een brief naar de werkgevers gestuurd. Daarmee is duidelijk dat het overleg nu echt is stukgelopen. Er wordt pas verder gepraat wanneer de werkgevers met een substantieel ander bod komen. Het is nu eerst tijd voor acties. 'Het klinkt ouderwets, maar wie niet horen wil, die moet maar voelen'. Aanstaande donderdag zijn acties te verwachten in Rotterdam, Amsterdam en Schiedam. De hele maand november worden er in estafette-vorm door het hele land acties gevoerd.

Meer informatie:
ABVAKABO FNV Pim van Loon 06-51576922 Eric Maas 06-51280644 CNV Publieke Zaak Léon Vincken 06-51854599 LAD / FHZ Els Dissel 06-28900756 NU '91 Ike Tjin a Lien 06-22979662 Unie Zorg en Welzijn Hans de Groot 06-52522101

De media zijn van harte uitgenodigd om de acties bij te wonen.

Donderdag 6 november

12:30 tot 14:00 uur
Thuiszorg Nieuwe Waterweg-Noord
's-Gravelandseweg 557
Schiedam

15:00 tot 16:00 uur
Verpleeghuis Antonius IJsselmonde
Groene Tuin 1
Rotterdam

16:00 - 17:30 uur
Wibauthuis
Wibautstraat 3
Amsterdam


03 nov 03 19:31