Socialistische Partij



Jan Marijnissen: `Najaarsakkoord splijtzwam voor FNV'

03-11-2003 * "De FNV is, gezien de nipte uitkomst van de ledenraadpleging, tot op het bot verdeeld," concludeert SP-fractievoorzitter Jan Marijnissen. "De leden zijn duidelijk niet onder de indruk van het najaarsakkoord. Het is zaak voor de bonden om de strijd voor beter beleid voort te zetten."

Jan Marijnissen "Ik hoop van harte dat de vakbonden in deze uitslag een aansporing zien om dóór te gaan met de strijd. Want de zaken waarover nog besloten gaat worden, zoals de WW en het prepensioen, moeten absoluut een sociale uitkomst krijgen. Ook de invoering van een eigen risico van 500 euro per jaar per gezin en de verkleining van het ziekenfondspakket zijn nog hete hangijzers. Tijdens de CAO-onderhandelingen zal er ook flink aan de boom geschud moeten worden. Immers, éénmalige uitkeringen zijn wél toegestaan en een aantal maatregelen kan via de CAO's mogelijk worden gerepareerd."

"Veel leden zullen teleurgesteld zijn in de effectieve uitkomst dat hún bond 'ja' heeft gezegd tegen tal van verslechteringen. Iedereen die de moeite heeft genomen om de lijst te bestuderen met zaken waar men het over eens is geworden, kan tot geen andere conclusie komen dan dat hier inderdaad sprake is van 'een historisch akkoord', maar dan wel 'een historisch slecht akkoord'. Ik had liever gezien dat alle mensen die B II een asociaal kabinet vinden, hadden besloten om Zalm, Balkenende en De Geus eens te laten zweten."

zie ook Actueel Kamernieuws