Ingezonden persbericht

Galileo2000 training verbetert fitheid bij ouderen



ENSCHEDE, 20031110 -- Galileo gecontroleerde "Whole Body Vibration" (Galileo CWBV) verbetert de kwaliteit van leven, loop patroon, balans en motorische capaciteit bij oudere patienten, zo blijkt uit een nieuwe studie gepresenteerd tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de American College of Rheumatology. "Alle oudere patienten in verzorgingstehuizen - uitgezonderd diegenen met een contra-indicatie - kunnen profiteren van WBV", zo meldt onderzoeker Dr Olivier Bruyere (Universiteit van Luik, Luik, Belgium).


Orlando, Florida, USA: American College of Rheumatology: 2003 meeting; October 23-28, 2003:Abstract 1271.
Presentatie: Bruyere O, Wuidart, MA, et al.
"Controlled whole body vibrations improve health related quality of life in elderly patients"

Vallen komt veel voor bij ouderen en heeft vaak grote gevolgen. Doordat de botten vaak ook verzwakt zijn (bot ontkalking ofwel osteoporose) breken ze sneller. Een aantal cijfers:
- 1 op de 3 mensen boven de 65 valt 1 keer per jaar, de helft daarvan zelfs 2 keer of vaker. Bij mensen van 80 jaar en ouder en mensen die in een verpleeghuis wonen stijgt dit percentage tot boven de 50%.
- 5% van de valpartijen leiden tot een breuk, 1 op de 5 hiervan is een gebroken heup.
- meer dan 90% van de heup breuken zijn het gevolg van vallen.
- 20% van degenen die hun heup breken overlijdt binnen een jaar.
- 20% van degenen die hun heup breken komt terecht in een verzorgingshuis en meer dan 50% heeft functionele belemmeringen tot gevolg. Dit is slechts deels te wijten aan de breuk, maar des te meer aan psychische gevolgen. Angst en een dalend zelfbewustzijn hebben een grote invloed op het functioneren.

Er zijn meerdere oorzaken aan te geven voor het vallen, zoals struikelen of plotselinge gladheid. In elk geval is men niet in staat geweest om een verstoring in de balans op te vangen. Het opvangen van een dergelijke verstoring vraagt om kracht, snelheid en coördinatie.

Uit studies met Galileo vibratietraining apparatuur komt naar voren dat met name kracht, snelheid en coördinatie kunnen worden verbeterd, waarbij een groot voordeel is dat de training zeer eenvoudig uitvoerbaar is en een relatief lichte en goed te doseren belasting levert - en dus bij uitstek toepasbaar is bij laag belastbare mensen.

Doelstelling van het onderzoek was om te beoordelen of Galileo training een effectieve toevoeging is binnen de training en fysiotherapie. De vraagstelling luidt: "is een gecombineerde Galileo training en fysiotherapie effectiever dan fysiotherapie alleen ?"

In de nieuwe studie zijn 42 vrijwilligers willekeurig ingedeeld in een controlegroep en een Galileo CWBV groep. De CWBV groep onderging 6 weken CWBV (4 x een minuut series, 3 keer per week) op een Galileo (www.galileo2000.nl) kantelplaat (10 Hz in de 1e en 3e serie, 27 Hz in de 2e en 4e serie). De controlegroep onderging 3 keer per week een normale fysio-training.

Na 6 weken therapie toonden de patienten binnen de CWBV groep:
.143% verbetering in fysieke functie
.41% vermindering in pijnklachten
·60% verbetering in vitaliteit
·23% verbetering in algemene gezondheid
·57% verbetering in kwaliteit van leven (volgens de Tinetti test)
·77% verbetering in balans
·39% verbetering in snelheid bij de 'get up and go' test
De controle groep veranderde niet, ging soms licht achteruit of vooruit.

"Hoewel dit slechts een kleine studie was zagen we al na 9 sessie in 3 weken een enorme verbetering in de get-up-and-go test." Een nieuwe studie aan de Universiteit van Luik is gepland.

meer informatie op: www.jointandbone.org en www.galileo2000.nl




Ingezonden persbericht