Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

uitgaven (Begroting 2004)

Kamerstuk, 26-11-2003

Om het kamerstuk op te halen: Zie het origineel


Tegemoetkomingsregeling voor buitengewone uitgaven (Begroting 2004)

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

MEVA-AEB 2435445

25 november 2003

Bij de regeling van werkzaamheden heeft mevrouw Kant gevraagd om voorafgaand aan het debat over de begroting van VWS de tegemoetkomingsregeling voor buitengewone uitgaven te ontvangen.

Hierover kan ik u het volgende berichten. In het debat over de regeringsverklaring heeft de heer Verhagen het zogenoemde verzilveringsprobleem aan de orde gesteld. Dit betreft de situatie dat sommige mensen hun buitengewone uitgaven fiscaal niet kunnen compenseren, omdat deze in relatie tot hun inkomen relatief hoog zijn. Het kabinet heeft daarop besloten een tegemoetkomingsregeling voor dergelijke niet verzilverbare buitengewone uitgaven te introduceren. De regeling die het kabinet voor ogen staat is geen fiscale regeling, maar sluit wel naadloos aan bij de fiscaliteit. Dit komt erop neer dat de tegemoetkomingsregeling op precies dezelfde posten ziet als de fiscale buitengewone-uitgavenregeling en dat toepassing alleen aan de orde kan komen na vaststelling van een definitieve aanslag inkomstenbelasting.
Het kabinet heeft ervoor gekozen om zo snel mogelijk met deze regeling van start te gaan. Zoals reeds bij de behandeling van het Belastingplan 2004 door de Staatssecretaris van Financiën aan de Kamer is gemeld, is daartoe nu een Algemene Maatregel van Bestuur in voorbereiding. Deze zal naar verwachting begin december in de Ministerraad worden besproken en vervolgens ter advisering aan de Raad van State worden voorgelegd. Na ommekomst van het advies van de Raad van State zal de regeling in het Staatsblad worden gepubliceerd en begin volgend jaar in werking treden. Zodoende kan de regeling reeds bij de belastingaangifte over 2003 worden toegepast. Tegen de zomer van 2004 zullen daadwerkelijk de eerste tegemoetkomingen worden uitbetaald. Bij de belastingaangifte over 2004 (in 2005 dus) werken de wijzigingen die bij de behandeling van het Belastingplan 2004 in de fiscale buitengewone-uitgavenregeling zijn aangebracht, eveneens door in de tegemoetkomingsregeling.

De komende maanden zullen zowel door de Belastingdienst als door VWS voorlichtingsactiviteiten worden ontplooid om betrokkenen op deze regeling te attenderen.

Op de inhoud en de werking van de regeling is uitgebreid ingegaan bij de schriftelijke voorbereiding van de begrotingsbehandeling (Kamerstukken 29 200 XVI, nr. 27).

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

H. Hoogervorst