KNGF

Veel praktijken in Nederland gesloten tijdens demonstratie fysiotherapeuten

Fysiotherapeuten voeren actie op 25 november bij de Tweede Kamer

Amersfoort, 17 november 2003, Fysiotherapeuten uit heel Nederland protesteren op 25 november aanstaande tegen de bezuinigingsplannen van minister Hoogervorst. Zij vinden dat er onnodig hard gekort wordt op fysiotherapie voor chronisch zieken en mensen met een klein inkomen. Ook wordt wederom de toezegging om het al jarenlang te lage tarief op peil te brengen niet nagekomen. Hierdoor komt de toegang tot fysiotherapie voor honderdduizenden patiënten nog verder in gevaar. Boven op de enorme bezuiniging, komt nog eens dat het Koninklijk Nederland Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) heeft berekend dat minister Hoogervorst stilletjes maar liefst 136 miljoen euro meer bezuinigt op fysiotherapie, dan de al aangekondigde 425 miljoen euro. Dit is onacceptabel en het KNGF roept alle kamerleden op om deze onrechtvaardige bezuiniging tegen te houden.

Concreet komt het erop neer dat het KNGF de Tweede Kamer dringend verzoekt de plannen van Hoogervorst ongedaan te maken en de eerste negen behandelingen voor chronisch zieken weer in het basispakket op te nemen en het eerste consult voor iedereen in het pakket te houden. Samen met een reparatie van het al jarenlange te lage tarief is dit de enige manier om fysiotherapie nog enigszins toegankelijk te houden. Zelfs binnen de bezuinigingsdoelstellingen is dit mogelijk.

Demonstratie op het Plein in Den Haag
Het verzoek wordt kracht bijgezet middels een demonstratie tijdens de eerste dag van de begrotingsbehandeling van het ministerie van VWS. Op 25 november zullen fysiotherapeuten uit heel Nederland, vanaf 9.30 uur, actie voeren op het Plein voor het gebouw van de Tweede Kamer. Aan de voorzitter van de Vaste Kamercommissie van Volksgezondheid, mevrouw Erica Terpstra, wordt een petitie aangeboden.

Begin oktober heeft het KNGF de minister en het ministerie van VWS direct op de hoogte gebracht van de misrekeningen. Op 25 november begint in de Tweede Kamer de behandeling van de zorgnota en de drastische bezuinigingsvoorstellen van minister Hoogervorst. Het KNGF rekent erop dat bij kamerleden en het kabinet bekend is dat fysiotherapie miljoenen euros meer bespaart dan dat het kost. De substitutie naar duurdere zorg wordt door de voorgestelde maatregelen van het KNGF drastisch verminderd. Het KNGF was al in gesprek met de minister om hem binnen de bezuinigingsdoelstellingen te wijzen op de mogelijkheden om fysiotherapie voor chronisch zieken en mensen met een klein inkomen nog enigszins toegankelijk te houden. Het lijkt er echter op dat de minister zijn rekenfout van 136 miljoen euro wil besteden om gaten in zijn begroting te dichten.