Politie Zaanstreek-waterland




Politie zichtbaar de straat op in december


De politie Zaanstreek Waterland heeft de decembermaand uitgeroepen tot actiemaand. Het is alle hens aan dek, vergaderen en andere activiteiten 'binnen' zijn tot het minimum teruggebracht. Van hoofdcommissaris tot surveillant, iedereen die in het blauw kan werken gaat in de maand december de straat op.

Het algemene doel van deze actie is veel zichtbare en aanspreekbare politie op straat te hebben in de donkere 'winkelmaand'. Per gemeente kan de aard van de politie inzet verschillen. Zo zal er in Purmerend en Zaanstad veel politie op de been zijn in de winkelgebieden. Elders kan men intensievere verkeers- en verlichtingscontroles verwachten, of gaat de aandacht uit naar jeugdoverlast.
Het tegenhouden van kleine criminaliteit (waaronder winkeldiefstal en zakkenrollerij), het vergroten van de verkeersveiligheid en het terugdringen van overlast behoren tot de belangrijkste doelen. Tevens wil de politie bewerkstelligen dat door de opvallende aanwezigheid in vooral de winkelgebieden de kans op berovingen wordt verkleind.

Naast de inzet van politiemensen uit de wijkteams zullen ook inspecteurs en commissarissen hun bureaustoel verruilen voor diensten op straat. Waar mogelijk zullen ook rechercheurs de acties op straat ondersteunen door bijvoorbeeld het afhandelen van winkeldieven voor hun rekening te nemen zodat de dienders in het blauw weer snel de straat op kunnen.

24-NOV-03
LOC: WORMERVEER, DR KORTEWEG STRAAT

Jongens aangehouden voor vernielingen

Een 15 en een 16-jarige jongen, beiden uit Wormerveer en een 16-jarige jongen uit Wormer, werden door de politie aangehouden op verdenking van vernielingen. Op 27 oktober omstreeks halfvier werden een bankje, een basketbalkorf en doelpalen uit de grond van een speelplaats getrapt. Ook werd een prullenbak in brand gestoken. Tijdens het onderzoek kwamen de namen van de aangehouden verdachten aan het licht. De jongens hebben bekend de feiten te hebben gepleegd.

12:38 24-NOV-03
LOC: WORMER, DORPSSTRAAT

Airbag en koplampen van auto gesloopt

In de nacht van donderdag op vrijdag heeft men vanaf een BMW de koplampen gedemonteerd. Ook brak men de auto open en demonteerde men de airbag in het stuur van de auto. Een en ander is vakkundig gebeurd, maar de dader moet daar toch wel even mee bezig geweest zijn. Mogelijk dat toch iemand iets van de demontage heeft gezien. Men wordt in dat geval verzocht contact op te nemen met het wijkteam Wormer via 0900-8844. De auto stond naast de woning van de eigenaar geparkeerd en was vanaf de openbare weg goed te zien. De dader nam uit de auto ook nog een regenjas weg.

20:25 24-NOV-03
LOC: PURMEREND, FLEVOSTRAAT

Dronken automobilist rijdt door na aanrijding

Een 45-jarige automobilist uit Purmerend werd door de politie in zijn woning aangehouden, omdat hij was doorgereden na een aanrijding. Tevens bleek de man onder invloed van alcohol te zijn. De man was even daarvoor in de Flevostraat met zijn bus tegen de auto van een 52-jarige man uit Purmerend aangereden en was daarna doorgereden. De aangereden automobilist zette meteen de achtervolging in en wist in de Kolfstraat de sleutels van de bus van de man te ontfutselen. Die vluchtte daarop een flatwoning in, waar hij even later door de gewaarschuwde politie werd aangehouden.
De man bleek niet in staat een ademanalyse te doen, waarna van hem een bloedproef werd afgenomen. Zijn rijbewijs werd ingevorderd en hij kreeg een rijverbod. Door de aanrijding was lichte schade aan beide auto's ontstaan.

09:35 25-NOV-03
LOC: ZAANDAM, RIJDER

Diefstal vanaf bouwterrein

In de afgelopen nacht werden vanaf een bouwterrein 30 under layment platen en drie pakken isolatiemateriaal gestolen. Men kwam het terrein op door het afgesloten hek open te breken. Op de bouwplaats wordt aan een bedrijfspand gebouwd.

10:04 25-NOV-03
LOC: PURMEREND, LEEGHWATERPARK

Jongens aangehouden voor poging bromfietsdiefstal

Een 14 en een 15-jarige jongen uit Purmerend en Enkhuizen werden door de politie aangehouden op verdenking van poging tot diefstal van een bromfiets. De bromfiets stond bij een buurthuis, toen de eigenaresse twee jongens op heterdaad betrapte, die probeerden de bromfiets te stelen. De jongens sloegen op de vlucht. Aan de hand van het opgegeven signalement hield de politie even later beide verdachten aan. Bij een confrontatie met de eigenaresse herkende zij de 15-jarige als één van de daders. De andere jongen kende zij niet. Hij werd dan ook onmiddellijk in vrijheid gesteld. Tijdens zijn verhoor bekende de 15-jarige geprobeerd te hebben, samen met een vriendje, de bromfiets te stelen. Het vriendje zal nog door de politie worden verhoord.


Verkeershandhaving


J. van der Molen


Telefoon (075) 687 40 80


Fax (075) 687 33 59


Nr. vht-251103


08:00-10:30 24-NOV-03
PURMERLAND, SNELHEIDSCONTROLE

Twee keer zo hard als toegestaan

Tijdens een snelheidscontrole in Purmerland werd maandagochtend een hoogste snelheid gemeten van 106 km per uur. Van alle bestuurders reed negen procent harder dan de toegestane 50 km per uur. Het verkeer uit beide richtingen werd gecontroleerd.

08:15-11:25 24-NOV-03
NOORDBEEMSTER, MIDDENWEG, N243

Te hard

Op de Middenweg in de Noordbeemster werd maandagochtend een snelheidscontrole gehouden. Een bestuurder haalde een snelheid van 115 km per uur bij een toegestane snelheid van 80 km per uur. Het percentage hardrijders bedroeg vier procent.

14:15-16:15 24-NOV-03
ZAANDIJK/KROMMENIE, PROVINCIALEWEG ZAANDAM-CASTRICUM

Twee keer zo hard als toegestaan

Op de Provincialeweg Zaandam-Castricum werd maandagmiddag eerst in Zaandijk en later in Krommenie een snelheidscontrole gehouden. In Krommenie werd een hoogste snelheid gemeten van 158 km per uur, bijna twee keer zo hard als toegestaan. Het percentage overtreders bleef in Krommenie beperkt tot één procent terwijl in Zaandijk drie procent van alle bestuurders zich niet aan de snelheid hield.

02:37 25-NOV-03
ZAANDAM, PROVINCIALEWEG

Drankrijder

Op de Provincialeweg in Zaandam werd dinsdagnacht een 34-jarige man uit Wormer aangehouden wegens het rijden onder invloed. De automobilist had een alcoholgehalte van 335 ug/l en kreeg een rijverbod van twee uur en een proces-verbaal.

EINDE


---- --