Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

NEPG constateert lagere aardappelvoorraden

Tijdens de onlangs gehouden NEPG vergadering (North Western European Potato Growers) in Düren, Duitsland, is geconcludeerd dat de aardappelvoorraad in Europa aanzienlijk lager is dan vaak wordt aangenomen. Deze uitkomst is gebaseerd op een aantal recente representatieve enquêtes onder telers in diverse noord Europese landen die tijdens deze vergadering zijn gepresenteerd.

Per begin november berekende men in België 21%, Nederland 18,5% en in Frankrijk 10% minder aardappels in voorraad vergeleken met het vorige seizoen.
Veel verwerkers in noordwest Europa roepen hun contracten eerder af, zodat er minder handel is in vrije aardappels. De recente daling van de aardappeltermijnmarkt naar een prijspeil dat meer overeenkomt met de huidige prijzen zorgt op dit moment voor enige onrust bij de Europese telers. Hierdoor ontstaat aanbod van vrij product, waardoor de effectieve markt eveneens onder druk komt te staan. Volgens de NEPG geeft de huidige voorraad hier zeker geen aanleiding toe.

Stijging van de export verwacht

De NEPG raadt de telers aan rustig te blijven en hun aardappels geleidelijk over het komende seizoen af te zetten. Door het huidige hoge prijspeil komt de export langzaam op gang. Gezien de grote tekorten in veel landen verwacht de NEPG dat de export op korte termijn sterk zal toenemen. De door de Europese aardappeltelers gewenste verkoopprijs en de vraag vanuit zuid en oost Europa zal hier dan wel een nieuw evenwicht moeten vinden.

De situatie in Nederland:

De zeer massale reactie op verzoek van POA en BAMM om voorraadinformatie geeft een beeld over ruim 10.000 ha. Dit is ongeveer 14% van het totale Nederlandse consumptieaardappelen, met een relatief accent op de aardappelen van de klei.
De volgende zaken komen naar voren:
Het areaal fritesaardappelen is t.o.v. vorig jaar met 7% gedaald.
Het areaal tafelaardappelen is iets toegenomen. Het totale areaal consumptie - aardappelen is zoals bekend met 6% gedaald t.o.v. 2002.
De voorraad per 10 november is in vergelijking tot vorig jaar op basis van onze cijfers 18,5% lager.
In de praktijk constateren wij ook dat veel contracten voorjaarslevering door de fritesindustrie nu reeds worden afgenomen. In veel gevallen gebeurt dit tegen de voorjaarscontractprijs.
Ook zien we op basis van gedane transacties, dat de industrie nu nadrukkelijk koper is van vrije aardappelen voor directe levering.
Ook zien we met name bij Bintjes forse tegenvallers in tarrering.
Ondermaat brengt geld op!!! Te veel telers geven ondermaat mee die niet wordt afgerekend.
In september constateerden we reeds dat de Nederlandse partijen gemiddeld ruim 15% minder 50+mm bevatten.