Universiteit van Amsterdam



Toezicht is nodig om Indonesische scholieren ijzertabletten te laten slikken


Promotie Geneeskunde


maandag 1 december 11.00 uur

Damayanti Soekarjo deed in Indonesië verschillende studies naar het effect van extra ijzer en/of vitamine A in het dieet van schoolgaande jongeren, met de bedoeling het aantal gevallen van bloedarmoede omlaag te brengen. Uit een eerste onderzoek bleek echter dat veel scholieren de ijzer- en vitaminesupplementen niet erg trouw innamen, waardoor geen significante effecten waren te noteren. Om ervoor te zorgen dat de scholieren de supplementen toch zouden innemen, kregen de ijzertabletten een suikerlaagje en vond een nieuwe studie plaats waarbij ook werd gekeken of controle op de inname effect had. Onder toezicht bleek negentig procent van de scholieren de supplementen te slikken, zonder toezicht daalde dat tot vijftig procent. Opvallend genoeg bleek bij inname van gesuikerde ijzertabletten onder toezicht alleen bij jongens de hoeveelheid hemoglobine (een eiwit dat het zuurstoftransport in het bloed verzorgt) daadwerkelijk toe te nemen.

D.D. Soekarjo: School-based supplementation studies addressing anemia among adolescents in Indonesia. Promotoren zijn prof. dr. J.A. Kusin en prof. dr. W.H.P Schreurs.

De academische plechtigheden vinden plaats in de Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 566 2929.