RVU

P E R S B E R I C H T

Hilversum, 18 november 2003

Nieuw economisch peil

- wij willen wonen -

Maandag 1 december van 20.00-20.25 uur op nederland 3 Deze serie is een samenwerkingsproject van rvu en teleac/not

De woningbouw stagneert. Dure huizen verkopen niet meer. Bouwplannen moeten worden bijgesteld en dat kost tijd en geld. De overheid stelt dat er dit jaar 100.000 nieuwe woningen gebouwd moeten worden, slechts de helft daarvan wordt gehaald. De doorstroming loopt vast. Ondertussen is de wachtlijst voor een huurwoning in Amsterdam 12 jaar en is het bijna onmogelijk voor 'starters' een betaalbare en passende woning te kopen. Waarom wordt er niet gebouwd naar behoefte in Nederland? M.m.v. Friso de Zeeuw (directeur Bouwfonds), Jaap van Gelder (directeur corporatie de Key) en Gert Middelkoop (ruimtelijk onderzoek en advies)

Jaap van Gelder: "We hebben te lang gedacht dat alles wat we bouwden wel verkocht of verhuurd zou worden, dat is niet meer zo".

Friso de Zeeuw: "Wij merken niet zoveel van de stagnering omdat we op tijd onze plannen hebben bijgesteld".

Gert Middelkoop: "De politieke druk is eraf. In tegenstelling tot de gezondheidszorg accepteren we blijkbaar dat er wachttijden zijn voor een woning".

Regie: Inge Tol
Eindredactie: Henk Bas (Teleac/NOT) en Geert Rozinga, 06 ­ 22 98 16 11 (RVU) Hoofdredactie: Henk Baard (RVU)

Nieuw Economisch Peil (NEP) is een documentairereeks over de mens achter de economie. Aan de hand van kleine menselijke verhalen, al dan niet doorvlochten met de visies van de makers de grote economisch-maatschappelijke trends inzichtelijk maken. In de serie worden zowel nationale als internationale dilemma's behandeld. NEP wordt iedere maandagavond uitgezonden op Nederland 3 om 20.00 uur. De eerste reeks is uitgezonden van september 2002 tot mei 2003. Op 1 september 2003 startte de nieuwe reeks uitzendingen. Alle uitzendingen zijn terug te zien op www.nep.nl. NEP is een samenwerkingsverband van de RVU educatieve omroep en Teleac/NOT.

NOOT VOOR DE REDACTIE (

RVU