Ingezonden persbericht

Afdeling Communicatie
Hilversum, 26-11-2003

Televisie
Op weg naar het songfestival
Uitzending maandag 1 december
Nederland 2 ­ 19.55 uur

Songfestival op weg naar 1978

Op weg naar het songfestival blikt maandag 1 december uitgebreid terug naar het jaar 1978: het jaar van Harmony en "'t Is oké". Volgens een aantal deskundigen is dit nummer één van de slechtste Nederlandse inzendingen ooit. De leden van Harmony zijn echter nog steeds trots op hun lied.

In 1978 werd het Eurovisie Songfestival gehouden in Parijs. De organisatie was chaotisch, de geluidskwaliteit slecht en Harmony eindigde als 13de. Favoriet was het disco duo Baccara; de zangeressen hadden net een paar wereldhits gehad maar 'Parlez-Vous Français' kwam niet verder dan de zevende plaats. De uiteindelijke winnaars waren de Israelische Izhar Cohen & the Alphabeta met 'A-ba-ni-bi'.

Verder in OP WEG NAAR HET SONGFESTIVAL aandacht voor John O'Hare. In 2000 schreef hij de tekst van 'No Goodbyes' van Linda Wagenmakers". Dit jaar probeert hij het Songfestival te halen met 'Good Friends', gezongen door Eugenie Sleebos.

Ook is in deze aflevering een portret te zien van De Deurzakkers; een dweilorkest uit Angeren met veel Songfestival-hits op hun naam. Als ze optreden, hebben ze zelfs een act met een Linda Wagenmakers-jurk!

Sander Lantinga is één van de presentatoren van MTV Nederland. Dus dagelijks is hij bezig met de nieuwste muziek en de laatste trends. Maar daarnaast is hij ook zijn hele leven lang al toegewijd liefhebber van het Songfestival. Deze aflevering is hij de fan van de week.

'De Top 100 Aller Tijden' besteedt aandacht aan de jaren '80: S Alice & Battiato, "I treni di Tozeur", Italië (1984) S Sophie & Magaly "Papa pingouin" Luxemburg (1980) S Herrey's, "Diggi-loo diggi-ley", Zweden (1984)

OP WEG NAAR HET SONGFESTIVAL, een gezamenlijke productie van TROS en NOS RTV, wordt gepresenteerd door Nance. Voor meer informatie: www.songfestival.nl

Bijlage: foto Sander Lantinga (zie attachments)