Gemeente Rotterdam

Nr. 49
27 november 2003

Activiteitenkalender B&W Rotterdam 1 t/m 7 december 2003

Wethouder Bolsius helpt Turkse jongeren plein schoonvegen Wethouder Lucas Bolsius (o.m. Buitenruimte) helpt op maandag 1 december om 13.30 uur aan het Putseplein 25 Turkse jongeren van de jongerenvereniging Birlik met het schoonvegen van het plein. Hij verricht deze taak samen met Fatima Talbi, wijkportefeuillehouder voor o.m. Bloemhof. De jongeren krijgen schoonmaakmateriaal, bladblazers en jacks. De actie wordt ondersteund door de deelgemeente Feijenoord en Opzoomer Mee. In het onderkomen van de jongerenvereniging is ook een gebedsruimte voor jongeren ondergebracht. Sinds begin september maken de jongeren elke vrijdag voor het middaggebed het plein schoon. Birlik wil nu niet alleen op de vrijdag maar ook op de maandag na het middaggebed het plein schoonmaken. Deze actie duurt in ieder geval tot de zomer van 2004. Birlik hoopt met deze actie ook meer contact te krijgen met de buren. (Voor meer informatie: Stichting Opzoomer Mee, Aart van Boeijen, tel. 010 - 213 10 55)

Wethouder Pastors opent projectbureau Dordtselaan
Marco Pastors, wethouder Fysieke Infrastructuur, opent op maandag 1 december om 13.30 uur het projectbureau Dordtselaan aan de Dordtselaan 101b. Hij doet dit samen Lional Martijn, portefeuillehouder van de deelgemeente Charlois. Het projectbureau Dordtselaan speelt een belangrijke rol in de aanpak van de 'hotspot' Dordtselaan. Zo is er in de Dordtselaan al een aantal geslaagde acties ondernomen: zes illegale pensions zijn gesloten, er vond een grote ongediertebestrijdingactie plaats, en er is een bewoners- en ondernemerspanel opgezet. Verder wordt er gewerkt aan het Dordtselaan Journaal en vond de actie 'broken windows' plaats. (Voor meer informatie: stadsmarinier Frank Belderbos, tel 06-51 09 79 78)

Wethouder Hulman reikt prijzen uit voor actie 'Op de fiets werkt beter' Wethouder Stefan Hulman (o.m.Verkeer en Vervoer) reikt op maandag 1 december om 16.00 uur de prijzen uit in het kader van de actie 'Op de fiets werkt beter'. Tijdens de afsluitingsbijeenkomst in het bibliotheektheater aan de Hoogstraat 110 worden de prijswinnaars van 2003 in het zonnetje gezet. Het Vervoer Coördinatie Centrum Rijnmond (VCC Rijnmond) heeft dit jaar de actie opgezet met subsidie van de stadsregio Rotterdam en financiële bijdragen uit het Europese Tellus-project en van de deelnemende bedrijven. De actie stimuleert het gebruik van de fiets in het woon-werkverkeer. Deelnemers houden via internet hun gefietste kilometers bij en het aantal dagen dat zij van de fiets gebruik maken. Doordat de deelnemers elkaars resultaten kunnen zien, ontstaat er een competitie tussen de collega's en de bedrijven onderling. Dit stimuleert medewerkers die altijd al fietsen, collega's over te halen om ook met de actie mee te doen. In de twee voorgaande edities van de fietsactie was zo'n 10% van de deelnemers ex-automobilist. (Voor meer informatie: Vervoer Coordinatie Centrum Rijnmond, Roeland Beljon, tel 010 - 400 71 67)

Burgemeester Opstelten ontvangt BuisnessGame
Burgemeester mr. Ivo Opstelten neemt op maandag 1 december om 18.30 uur in de Burgerzaal van het stadhuis het eerste exemplaar van het BuisnessGame Rotterdam in ontvangst. Het spel bestaat uit bouwstenen die 20 bedrijven, instituten en instellingen vertegenwoordigen. Elke organisatie heeft 4 bouwstenen met een logo. Deze stenen moeten opgebouwd worden op de meest waardevolle grond, hoe dichter bij het centrum, des te duurder de grond. Het spel is geschikt voor 2 tot 4 spelers, vanaf 8 jaar. De BuisnessGame-formule kent inmiddels 258 uitgeven in meer dan 9 landen. In Nederland is Rotterdam (tweede editie) de 78e uitgave. (Voor meer informatie: Eveline Brugghe, Externe Betrekkingen, tel. 010 - 417 34 56)

Burgemeester Opstelten reikt Meester Marreprijs uit Burgemeester mr. Ivo Opstelten reikt op dinsdag 2 december om 17.00 uur in kamer 113 van het stadhuis de Meester Marreprijs uit. De Meester Marreprijs is een wisselprijs die eens in de vier jaar wordt uitgereikt aan de schrijver van gemeentelijke stukken die 'naar stijl en opbouw boven andere uitsteken'. De prijs die in 1999 voor het laatst is uitgereikt, moet de schrijver aanzetten tot het schrijven van heldere, leesbare en sierlijke teksten. Een deskundige jury doet het college een voordracht van de prijswinnaar (Voor meer informatie: Communicatie Bestuursdienst, Rieneke Enzlin, tel. 010 - 417 30 22)

Wethouder Van Sluis overhandigt rapport Economische Verkenning 2003 Wethouder Van Sluis (Economische Infrastructuur) overhandigt op woensdag 3 december in de Burgerzaal van het Stadhuis het eerste exemplaar van het rapport Economische Verkenning Rotterdam 2003. De ontvanger is Simon Cohen, die eerder dit jaar een ondernemersprijs won. De overhandiging vindt plaats tijdens een ontbijt met naar verwachting 200 regionale ondernemers. Het ontbijt wordt aangeboden door de burgemeester en is van 8.00-10.00 uur. (Voor meer informatie: Communicatie Bestuursdienst, Dirk-Jan de Vink, tel. 010-417 20 03)

Wethouder Bolsius verwijdert schoorsteenpijp
Wethouder Lucas Bolsius (Wijken en Buitenruimte) verwijdert op woensdag 3 december om 10.00 uur samen met algemeen directeur Ronald Clayden van de RET een "schoorsteenpijp" bij het metrostation Stadhuis (kant Doelwater). In dit metrostation bevindt zich een dieselaggregaat, dat in noodgevallen het metrostation van stroom voorziet. Voor het verbranden van de dieselolie is zuurstof nodig, die via een op het trottoir geplaatste inlaat wordt aangezogen. Omdat het aggregaat vervangen is door transformatoren, kan de schoorsteenpijp worden verwijderd. De genoemde pijp is al geruime tijd een doorn in het oog van wethouder Bolsius; daarom verleent hij graag zijn medewerking aan het verwijderen ervan.
(Voor meer informatie: Ton Michielse, communicatie RET, tel. 010 - 447 53 31 of 06 - 53 77 32 39)

Minister Verdonk op werkbezoek in Rotterdam
Burgemeester mr. Ivo Opstelten, wethouder Rabella de Faria (Veiligheid en Volksgezondheid) en wethouder Sjaak van der Tak (Sociale Integratie) ontvangen op woensdag 3 december van 11.30 tot 17.00 uur Minister Verdonk van Vreemdelingenbeleid. Tijdens het bezoek wordt gesproken over: Inburgering, Vestigingsbeleid en Terugkeerbeleid. Daarnaast worden bezoeken gebracht aan de volgende projecten: 13.45 uur: Vrouwenwerkplaats, Heer Vrankenstraat 34; 14.45 uur: RADAR, Grote kerkplein 5;
15.45 uur: AMA-project aan de Oostzeedijk 108;
16.30 uur: Persgesprek bij het AMA-project.
(Voor meer informatie: Communicatie Bestuursdienst, Ingeborg Hoogveld, tel. 010 - 417 26 52 of Edmond Messchaert, tel. 010 - 417 91 19)

Wethouder Pastors presenteert prioriteiten op conferentie Platform Zuidvleugel Wethouder Marco Pastors (Fysieke Infrastructuur) spreekt op woensdag 3 december om 13.30 uur in het Circustheater te Scheveningen circa 150 bestuurders uit de Zuidvleugel van de Randstad toe over de belangrijkste investeringen die in dit gebied tot 2020 nodig zijn. Dit gebeurt tijdens een conferentie die is uitgeschreven door het Bestuurlijk Platform Zuidvleugel, waarin de provincie Zuid-Holland en de betrokken steden en regio's samenwerken. De Zuidvleugel strekt zich globaal uit van Leiden tot Dordrecht. (Voor meer informatie: Pieter Maessen, tel. 070 - 346 71 36 en 06 - 22 78 06 88)

Burgemeester Opstelten spreekt op het Nederlands Wegencongers Burgemeester mr. Ivo Opstelten leidt op donderdag 4 december om 9.25 uur het Nederlands Wegencongres in, dat plaatsvindt in de Doelen. Als hoofdthema staat centraal: De weg op de weegschaal. Besproken worden de onderwerpen: een nieuwe balans tussen investeringen en kwaliteit; ruimte voor mobiliteit en welk gewicht wordt eraan gegeven? Geconfronteerd met krimpende budgetten moeten de wegbeheerder, opdrachtgever, aannemer en adviseur nieuwe afwegingen maken. (Voor meer informatie: Godfriedd Lindijer, CROW, tel. 0318 - 69 53 20)

Wethouder Bolsius bij slotdebat VBTB congres
Wethouder Wijken en Buitenruimte Lucas Bolsius neemt op donderdag 4 december vanaf 16.00 uur in het gebouw van de Rijksacademie voor Financiën en Economie aan de Zeestraat 86-90 in Den Haag deel aan het slotdebat van het congres 'VBTB: Een kwestie van politiek'. Het congres begint om 13.15 uur en is bedoeld voor Rijksambtenaren. De afkorting VBTB staat voor: Van Beleidsbegroting tot Beleidsverantwoording en biedt het kader voor een begroting en verantwoording nieuwe stijl. Gebruikers vonden de begroting en verantwoording oude stijl moeilijk leesbaar, erg technisch en weinig toegankelijk. De begroting en bijbehorende verantwoording nieuwe stijl hebben daarom ook een betere structuur, inhoud en presentatie van gekregen. Nu wordt niet in de eerste plaats uitgegaan van het geld dat wordt uitgegeven, maar van het beleid en wat men daarmee wil bereiken. Tijdens het congres spreekt onder meer Minister van Financiën Gerrit Zalm. Het slotdebat wordt geleid door Robert Mul, directeur Rekenkamer Rotterdam. (Voor meer informatie: G. Hagoort, Projectleider Rijksacademie voor Financiën en Economie, tel. 070 - 342 75 16)

Wethouder Bolsius onthult tegelkunstproject Station Bergweg Wethouder Lucas Bolsius (Wijken en Buitenruimte) onthult samen met portefeuillehouder Ahmed Harika van de deelgemeente Noord op zaterdag 6 december om 11.00 uur het tegelkunstproject van Station Bergweg aan het Eudokiaplein. Het tegelkunstwerk is gemaakt door kinderen, jongeren en bewoners van het Liskwartier onder leiding van kunstenaar Ben Hosman. De deelgemeente, gemeente en de NS hebben de armen in elkaar geslagen om het station op te knappen. Dit was nodig omdat het station door onder meer graffiti flink verloederd was. Bij de onthulling wordt tevens een adoptiecontract voor schoonmaak getekend met jongeren en begeleiders van buurthuis 't Lispunt. (Voor meer informatie: Karín Fraai, Communicatie Bestuursdienst Rotterdam, tel. 010 - 417 21 61)

En verder.
is burgemeester mr. Ivo Opstelten op woensdag 3 december vanaf 8.00 uur gastheer bij het zesde Ondernemersontbijt in de Burgerzaal van het stadhuis. Organisatie is in handen van de gemeente Rotterdam, het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam en de Kamer van Koophandel Rotterdam.

Openbare commissievergaderingen
Alle openbare commissievergaderingen worden gehouden in kamer 7 van het stadhuis, tenzij anders vermeld.

Fysieke Infrastructuur en Verkeer 2 december 09.30 uur

Economie Haven en Milieu 3 december 09.30 uur - 14.00 uur (o.m. Economische visie)

Sociale Zaken en Onderwijs 3 december 14.00 uur
en Economie Haven en Milieu
(o.m. kenniseconomie)

Sociale Zaken en Onderwijs 3 december 15.00 uur
(o.m. regeling leerplichtige
nieuwkomers)

Middelen 4 december 09.30 uur
(o.m. plan van aanpak rekenkamer
rapport "Elk uur op één factuur)

Middelen en Cultuur en Sport 4 december 12.00 uur (verduisteringszaak Museum
Boijmans Van Beuningen)

Cultuur en Sport 4 december 14.00 uur
(o.m. lokaal mediabeleid
en herstructurering kunstsector)

Bestuur en Veiligheid 4 december 19.30 uur
(o.m. Rotterdamse veiligheidsindex
en evaluatie preventief fouilleren)


---

noot voor de redactie/

Gemeente Rotterdam