Gemeente Gouda




datum: 27 november 2003
afdeling: Communicatie en persvoorlichting
contactpersoon: Linda Dinkelman
telefoon: 0182-588221

gemeente Gouda kiest voor handhaving kwijtscheldingsbeleid

De gemeente Gouda heeft haar standpunt bepaald ten aanzien van de invoering van de wet werk en bijstand. De invoering van deze wet gaat gepaard met grote bezuinigingen. Bezuinigingen op de bijstandsgelden en op de gelden voor de id en wiw banen. Met name de bezuiniging op het minimabeleid van 1 miljoen euro stelde Gouda voor enkele moeilijke keuzes. Op 1 december 2003 neemt de gemeeenteraad een besluit over deze voorstellen.

minimabeleid

Het minimabeleid bestaat uit de kwijtscheldingregeling, reductieregeling en bijzondere bijstand. Het voorstel van het college is om in elk geval de kwijtscheldingsregeling te handhaven. Aantasten van deze regeling zou grote groepen burgers met een minimaal inkomen elk jaar opnieuw treffen. Wel moeten de regelingen bijzondere bijstand en reductieregeling versoberd worden en dit moet 500.000 euro opleveren. Dit betekent dat personen met een inkomen op een sociaal minimum, voor minder vergoedingen in aanmerking komen. Deze bezuiniging wordt deels gecompenseerd door de langdurigheidtoeslag. De gemeente Gouda krijgt 300.000 euro jaarlijks om extra financiele steun aan langdurige minima uit te keren.

id en wiw banen

Ook is er een besluit genomen over de id en wiw banen. Per 1 januari 2006 moeten deze banen omgezet zijn in regulier werk of leer werkplekken. De subsidiering wordt stapsgewijs afgebouwd tot 1 januari 2006. In deze afbouw periode is het voor werkgevers nog mogelijk om met de gemeente afspraken te maken. De gemeente Gouda heeft zelf ook medewerkers in dienst met een id baan. Omdat veiligheid een van de prioriteiten is van het Goudse beleid, heeft de gemeenteraad besloten extra budget beschikbaar te stellen. Hierdoor kunnen de id banen van de toezichthouders van de afdeling Stadstoezicht omgezet worden naar een reguliere baan. Voor de overige id banen binnen de gemeente wordt bekeken of deze binnen de bestaande budgetten kunnen worden ingevuld.

voor wat, hoort wat

De gemeente Gouda kiest met ingang van 2004 voor een stevig beleid gericht op snelle terugkeer naar werk. Voor alle nieuwe uitkeringsgerechtigden gaat per 1 januari 2004 gelden dat van hen een tegen-prestatie mag worden verwacht omdat er van uit gegaan wordt dat elke klant mogelijkheden heeft. Zo wordt alle nieuwe aanvragers van een uitkering meteen een leerwerk plek aangeboden voor 20 uur. Wordt dit geweigerd dan wordt er geen uitkering toegekend. Met het nieuwe reïntegratie beleid slaat de gemeente Gouda een nieuwe weg in. Activiteiten en scholingstrajecten die niet direct gericht zijn op werkhervatting worden niet meer vergoed. Gemeente Gouda volgt hiermee het voorbeeld van plaatsen als s-Hertogenbosch en Helmond waar dit model met succes wordt toegepast. Het leidt tot een minder grote instroom in de uitkering.