Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Bondsraad verhoogt contributie met vijf euro

De Bondsraad van de KNSB heeft op zaterdag 29 november besloten de contributie van de seniorleden te verhogen met vijf euro per jaar. Deze verhoging gaat in op 1 juli 2004. De contributie van de jeugdleden zal met een vergelijkbaar percentage omhoog gaan.

Wie in de afgelopen maanden de media heeft gevolgd, weet dat er voor de sportbonden een moeilijke periode aanbreekt. Met Prinsjesdag maakte het ministerie van VWS bekend dat er flink gekort gaat worden op de subsidies voor de sport. De algemene instellingssubsidies verdwijnen per 1 januari 2004 en op andere subsidies wordt tien procent gekort. Voor de KNSB betekent dat 174.000 euro minder inkomsten. Dat was niet het enige financiële probleem waar de bond zich voor geplaatst zag. De oorspronkelijke begroting voor 2004 kende een tekort van 64.000 euro en ook dat moest worden weggewerkt. Bovendien heeft het bondsbureau in Haarlem dringend een opknapbeurt nodig: dat is nog eens 20.000 euro per jaar. Omdat besturen ook vooruitzien is had het KNSB-bestuur zich bovendien afgevraagd hoe het in 2004 en latere jaren met andere subsidies van VWS en NOC*NSF zou gaan. Een verdere verlaging lijkt niet onwaarschijnlijk en dus vond het bestuur dat er op voorhand reeds 50.000 euro gereserveerd moest worden voor tegenvallers. Kortom, er moest een bedrag van 308.000 euro gevonden worden om alle problemen het hoofd te bieden.

Hoe los je dat op? Op het bondsbureau waren alle activiteiten kritisch bekeken en was er een ton aan bezuinigingen gevonden. Omdat het bestuur vast wilde houden aan het meerjarenbeleidsplan 2003-2006 en niet in de daar gepresenteerde plannen wilde schrappen zou het resterende bedrag, ongeveer 210.000 euro, van de leden moeten komen, vond het bestuur. Concreet zou dat een contributieverhoging van 11 euro per seniorlid betekenen.
De bondsraad begreep de problemen wel, maar ging niet klakkeloos met het bestuur mee. De voorziening van 50.000 euro werd alom van tafel geveegd. "Eerst maar eens afwachten wat er werkelijk gebeurt", was het motto. Boven vroegen veel leden van de bondsraad zich af of je wel aan de bestaande plannen moet vasthouden als er minder geld is. Zou die discussie niet eerst gevoerd moeten worden?

Er werd lang heen en weer gepraat en rond drie uur 's middags rolde er een compromis uit de bus. In 2004 is de nood nog niet zo hoog gestegen omdat de KNSB van het ministerie een afbouwbedrag ontvangt van ongeveer 130.000 euro. Met een contributieverhoging van 5 euro moeten de problemen voor 2004 opgelost kunnen worden. Daarnaast kreeg het bestuur de opdracht mee om voor de volgende vergadering (5 juni 2004) duidelijk te maken, waarom zij vindt dat aan de diverse activiteiten vastgehouden moet worden. Wat is de motivatie om bepaalde activiteiten wel of juist niet uit te voeren? De bondsraad krijgt op die manier een keuze voorgelegd. Zoals een van de bondsraadsleden zei: "Het is goed mogelijk dat we bepaalde activiteiten belangrijk vinden en met een verdere verhoging akkoord gaan, maar we moeten het wel aan de leden kunnen uitleggen."

Samenstelling KNSB-bestuur
Op de bondsraad van 29 november nam Frans Maas na een bestuursperiode van negen jaar afscheid als bestuurslid van de KNSB. Hij was in zijn laatste bestuursperiode belast met de post verenigingsondersteuning. De bestuursleden Wim Arns (secretaris), Willem Bor (kadervorming) en Ben Steffens (penningmeester) werden voor drie jaar herkozen.


---

Jan-Willem de Jong wint Open Kampioenschap Zuid-Hollandse eilanden

Op zaterdag 29 november 2003 organiseerde schaakvereniging "De Pionier" voor de 27ste maal het Open Persoonlijk Kampioenschap van de Zuid-Hollandse eilanden. Gezien alle ervaring mag je als deelnemer een vlekkeloze organisatie verwachten. En dat die verwachting terecht was, bleek die zaterdag in de aula van CSG "Jacob van Liesveldt" overduidelijk! Het enige vlekje op het hele gebeuren was het aantal deelnemers. Ondanks het feit, dat iedere oud deelnemer - voor zover bekend uiteraard - per e-mail op de hoogte was gebracht van het toernooi en er ook via de bekende p.r.-kanalen de nodige ruchtbaarheid aan was gegeven, kwamen er slechts 54 scha(a)k(st)ers op af. De hoogste rating was 2315 Elo-punten, "eigendom" van de latere toernooiwinnaar Jan-Willem de Jong uit het Westland.

Hij bleek de sterkste van de 8 spelers die het aandurfden in de hoogste groep (rating vanaf 1900) uit te komen. Alleen in ronde 5 stond hij een (salon)remise toe. Tegenstander Timon van Dijk eindigde later als gedeeld tweede, samen met Jan-Pieter Vos en de in correspondentieschaakkringen bekende Rotterdammer Luc Compagnie. Aangezien laatstgenoemde van beide anderen won en dezen onderling remiseerden, eindigde Compagnie als tweede, Van Dijk als derde (betere SB-score) en Vos als vierde.
Regionaal coryfee WIM Desiree Hamelink uit Spijkenisse wist haar score op 50% te krijgen en de andere drie deelnemers, Michael Aagaard uit Maassluis, Erik Dignum uit Tilburg en Ruud van Hooff uit Oude Tonge, eindigden gezamenlijk op de zesde plaats met elk 2 punten. Pioniervoorzitter Kees Schrijvers - zelf deelnemer in de C-groep en ook bekend als sponsor van het in oktober ook in Hellevoetsluis gespeelde Nederlandse rapidkampioenschap - mocht een zichtbaar in z'n nopjes zijnde toernooiwinnaar later de geldprijs en de beker uitreiken. Dit al voor de tweede keer, want ook vorig jaar was Jan-Willem de Jong de sterkste!

In de B-groep (rating 1650-1950) was het een komen en gaan van regionale spelers, want alleen Jeroen de Moor uit Oosterhout had een wat langere reistijd achter de rug dan de anderen in deze groep. Hij werd vierde met 4,5 punt. Winnaar werd Spijkenisser Paul de Freytas, die twee remises toestond aan z'n tegenstanders; en wel aan genoemde Jeroen de Moor en aan plaats- en clubgenoot Serge Deceuninck, die uiteindelijk tweede werd met een halfje minder dan de zes die De Freytas scoorde. Derde werd Sascha Ottenhof met 5 punten. In deze groep was Pionierkampioen Leo Kotchiev niet in goeden doen. Hij scoorde een voor zijn doen matige 3 punten en moest zelfs clubgenoot Jan Straatman - die eigenlijk in eerste instantie een groep lager had willen spelen, maar zich "opofferde" om een even aantal spelers per groep te realiseren - op weerstandspunten voor laten gaan!

Groep C (rating 1350-1700) kende een sterke winnaar in "broertje van" Erik de Moor, die alleen een halfje toestond aan de speler met de hoogste rating in de groep, Briellenaar Dick Kegge. Deze speler van s.v. "Het Houten Paard" mocht met 1700 pt. nog net in deze groep meespelen en eindigde op een gedeelde derde tot zesde plek, samen met Dirk Brijs, clubgenoot Arie Langendoen en assistent-competitieleider van de RSB, Simon van der Beek, allen met 4,5 punt. Tweede werd Joop Michel uit Rotterdam. Hij scoorde 5,5 uit 7. Hier speelde dus ook Pioniervoorzitter Kees Schrijvers mee. Hij scoorde 4 punten en bereikte daarmee een gedeelde 7de tot 10de plek. Andere Pioniers in deze groep waren Frans Houtbraken met 3,5 punt, Jan van Baardwijk met 3 punten en Franzke Kalkman-de Koster, die, gezien haar rating van 1344 eigenlijk in groep D had moeten spelen. Dit bleek eigenlijk ook wel; in elke ronde moest ze helaas haar tegenstander feliciteren.

Tenslotte groep D. Dit was bijna een complete Pioniergroep, want van de acht deelnemers waren er zes lid van de plaatselijke schaakclub. En zelfs hier kon geen van hen beslag leggen op een eerste plek. Die was voor Spijkenisser Jerry Sandifort, die alleen remise toestond aan de Pioniers Frits Wilschut en Ben Stoffers. Eerstgenoemde werd tweede en kreeg in de laatste ronde een beetje de lachers op z'n hand, toen hij in totaal gewonnen stelling z'n tegenstander Bart von Meijenfeldt uit Breda pat zette. Met elke gespeelde zet had hij gewonnen, want Bart had nog slechts een kale koning, maar de penningmeester van De Pionier speelde de enige zet die niet won. Grote hilariteit ontstond toen beiden gingen kijken waar de koning nog naar toe kon en daarbij bleek dat het antwoord daarop "nergens" was en de arme Wilschut dat toen pas doorkreeg.
Derde werd Pionier Dick Dortmond met 5 uit 7, net een halfje minder dan Wilschut, die bij winst op Von Meijenfeldt zelfs eerste was geworden op weerstandspunten!

Ook konden de deelnemers nog een viertal schaakproblemen oplossen, gecomponeerd door Pionierlid Jannes van Halen. Onder de inzenders van goede oplossingen werd een prijs verloot, die terecht kwam bij de achteraf eigenlijk gelukkigste van alle deelnemers, Bart von Meijenfeldt, die in het toernooi als allerlaatste eindigde. Mag zoiets gerechtigheid worden genoemd?
De deelnemers werden deze dag goed verzorgd door de catering van de school, die gezorgd had voor kippensoep, erwtensoep en belegde broodjes. Dit lekkers werd door de organisatie gratis aan de deelnemers verstrekt. Voorzitter Schrijvers sprak in z'n dankwoord de hoop uit dat er de volgende keer een groter aantal deelnemers verwelkomd mag worden.


---


---

Cultural Village Chess Tournament 2003 - ronde 6

Met nog drie ronden te gaan, lijkt de strijd om de eerste plaats in het Cultural Village-toernooi (voorheen het Sonnevanck-toernooi) reeds beslist. Ferenc Langheinrich toont zich ongenaakbaar en voert de ranglijst aan met de imponerende score van 5,5 uit 6. Zaterdag kwam Langheinrich snel remise overeen met de eveneens op een IM-norm jagende Merijn van Delft, terwijl hij zondag afrekende met Petra Schuurman. De opening verliep lang niet slecht voor Schuurman, maar in de tactische complicaties die uit het middenspel voortvloeiden, toonde Langheinrich zich de sterkste.

De Duitser leidt met anderhalve punt voorsprong op Van Delft, die in het weekend tweemaal met remise volstond. Waar Langheinrich nog maar een halfje uit drie ronden nodig heeft voor zijn derde en laatste meesternorm, daar zal Van Delft nog vol aan de bak moeten. Twee uit drie heeft hij nodig, tegen respectievelijk Ris, Bottema en Afek.

Held van het weekend werd Kevin Tan, die na zijn ongelukkige start (0,5 uit 4) in een drukke schoolonderzoekweek aantoonde dat hij zonder stress van school een gevaarlijke tegenstander voor iedereen is. Daar moest eerst Alex Wohl aan geloven, terwijl Robert Ris een dag later eveneens op de pijnbank werd gelegd door de ontketende Tan. En het moet worden gezegd; deze partij is zeer de moeite van het naspelen waard.

Voor het online naspelen van de partijen uit de zesde ronde: Klik hier.

Bezoekers kunnen nog tot en met woensdag in café De Zon terecht, waar de partijen tussen 13:00 uur en plusminus 17:15 uur worden verspeeld.

Uitslagen 6e ronde
Langheinrich - Schuurman 1-0
Armas - Afek 1/2-1/2
Bezemer - Bottema 1-0
Tan - Ris 1-0
Van Delft - Wohl 1/2-1/2

Stand na de 6e ronde

1. Langheinrich, 5,5

2. van Delft 4

3. Wohl, Bezemer 3,5

5. Armas 3

6. Ris, Afek, Tan 2,5

9. Bottema, Schuurman, 1,5

Voor eerdere rondes, scroll naar beneden.