Het Nederlandse Rode Kruis


01 december 2003
Aids in China: nu ingrijpen

HIV/aids leek in China niet te bestaan. Er werd lange tijd niet over de ziekte gepraat. Er werden geen cijfers bijgehouden van het aantal besmette Chinezen. Maar intussen zijn 1 à 1.5 miljoen Chinezen geïnfecteerd: een aantal dat in 2010 waarschijnlijk tien keer zo hoog zal zijn. Met voorlichting probeert het Chinese Rode Kruis dit te voorkomen.

De voorlichting van het Chinese Rode Kruis is vooral gericht op jongeren. "61 Procent van de besmette Chinezen is namelijk jonger dan
29 jaar", legt deskofficer Wilma ter Heege uit. "Binnen die groep zijn meisjes, prosituées en druggebruikers oververtegenwoordigd. Het Rode Kruis leidt 'situatiegenoten' op tot voorlichters. Zo vertellen dus jonge mensen, die zelf ook als prostitué hebben gewerkt of drugs hebben gebruikt, over HIV/aids. Ze gebruiken daarbij toneel, rollenspellen, muziek en film. En het werkt enorm."

Het Nederlandse Rode Kruis werft momenteel geld voor een voorlichtingsproject in de provincie Guangxi. Veel jongeren zijn er werkloos en slecht geschoold, en experimenteren met drugs. Omdat in China 68 procent van de HIV-besmettingen door het gebruik van vuile naalden ontstaat, is voorlichting hard nodig.

Het Chinese Rode Kruis wil ook in Guangxi jongeren tot voorlichters opleiden. Daarnaast wil het grootschalige
media-campagnes opzetten voor zo'n 1,5 miljoen mensen. De campagnes moeten niet alleen de kennis over HIV/aids vergroten. Ze moeten ook de discriminatie van mensen met HIV/aids tegen gaan.