Gemeente Breda

Persberichten

01-12-2003

Breda met vijf Europese steden bijeen voor officiële start project

Vandaag zijn vertegenwoordigers van zes Europese steden - Breda en s Hertogenbosch, Brugge and Gent (België), Chester (Verenigd Koninkrijk) en Limerick (Ierland) in Limerick bijeengekomen voor de officiële start van het Europese project Water in Historic City Centres.

Deze kick-off werd tevens bijgewoond door politici van de deelnemende steden, met dhr Pat Cox, voorzitter van het Europese Parlement als eregast. Dhr Pat Cox benadrukte het belang van samenwerking tussen Europese steden in het algemeen en van samenwerking bij het project Water in Historic City Centres in het bijzonder. Het belang van water in historische binnensteden is zowel in economisch als in ecologisch opzicht een van de actuele Europese themas. Voor dit Europese project heeft de internationale stuurgroep IIIB een subsidie van ruim 5.000.000 toegekend.
Breda vervult in dit project een sleutelrol en treedt op als lead partner.

Officiële Kick-off
Na grondige voorbereidingen in de zes deelnemende steden onder leiding van lead partner Breda, is het unieke Europese project Water in Historic City Centres officieel van start gegaan in het Ierse Limerick. Dhr Sadlier, burgemeester van Limerick, zorgde voor een gastvrije ontvangst.
Tijdens deze eerste officiële bijeenkomst, spoorde voorzitter dhr J. Niederer -tevens wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling van de gemeente Breda- de steden aan, deze kans te benutten om elkaar te verrijken en om de sterke kracht van water te benutten voor stadsontwikkeling.

Lead partner Breda heeft een gloednieuw logo en een bijpassende lijn huisstijldragers en incentives laten ontwikkelen door een Bredas bedrijf, dat -toepasselijk- gevestigd is in het gebied waar de rivier project onderstreept en tevens de relatie met het Interreg IIIB fonds duidelijk maakt, is op gepaste wijze onthuld door dhr Pat Cox. Alle deelnemende steden kunnen het logo in diverse communicatie-uitingen toepassen.

Naast het gezamenlijke project, presenteerden alle steden hun eigen locale project, waarin het heropenen of revitaliseren van historische waterlopen centraal staat. Tevens benadrukten de vertegenwoordigers het belang van dit gezamenlijke project en de meerwaarde die de samenwerking oplevert.

Website
Tijdens de officiële start van het project is de website, genaamd www.wihcc.nl (verschijnt in een nieuw venster) gelanceerd. Op deze website staan de diverse locale projecten beschreven en wordt ingegaan op de gezamenlijke projectdoelen.
Het filmpje (onder het kopje Presentation op de website) geeft een korte impressie van de zes steden weer en laat zien hoe het logo tot stand is gekomen.

Het belang van water in historische binnensteden In alle deelnemende steden speelt water een belangrijke rol. Het project heeft als hoofddoel om historische waterlopen opnieuw te benutten als basiskwaliteit voor ruimtelijke herontwikkeling en herinrichting van de historische stadscentra. Zo levert elke stad een bijdrage aan duurzame binnenstedelijke kwaliteit, verbetering van het verblijfsklimaat en krijgt de locale economie een impuls.

Spin-off kennisontwikkeling
De komende vijf jaren werken de steden intensief samen. Het is van belang dat niet alleen de zes deelnemende steden, maar ook zoveel mogelijk andere steden uit de NWE-Regio profijt hebben van de internationale ervaring en de daaruit verkregen kennis. Veel steden in deze regio ervaren gelijksoortige problemen en zullen belang hebben bij oplossingen die door het gezamenlijke project aangereikt worden. Zij moeten daarom de gelegenheid krijgen om kennis op te doen, mee te delen in ervaring en de oplossingen in hun eigen situatie toe te passen.

Communicatie vormt daarom een belangrijk onderdeel van het gezamenlijke project. Bovendien ligt er ook een taak het publiek te informeren over de voortgang en ontwikkelingen in de betreffende steden.
Tot de projectdoelstellingen behoort de ontwikkeling van een interactieve website, een handleiding en een reizende expositie. Ook andere publicaties worden in de loop der jaren ontwikkeld. Ervaringen en resultaten van het project worden geëvalueerd en overgedragen aan nationale en Europese beleidsmakers.

Kansen voor Breda
Breda vervult in het geheel een bijzondere rol. Zo is de stad, mede namens de andere steden, contractpartij voor het in Lille gevestigde Interreg Secretariaat en heeft wethouder Niederer op bestuurlijk niveau het voorzitterschap van dit internationale samenwerkingsverband op zich genomen. Dit betekent opnieuw een kans om de stad internationaal te profileren.

In fysieke zin krijgt Breda met de komst van de HSL-shuttle en de ontwikkelingen in het huidige stationsgebied een directe verbinding met het Europese stedennetwerk. Ook vanuit de kwaliteitsimpuls die de binnenstad via De Nieuwe Mark krijgt, laat Breda in Europa van zich horen.

Breda, 28 November 2003