FNV


1 december 2003

FNV-er Ton Heerts: Arbo werkt wel degelijk

Schraven en Hermans zijn net ouders die zeggen: Maar ónze kinderen doen zoiets niet . Laat ik VNO-NCW en het MKB uit de droom helpen, nog veel te veel werkgevers lappen de Arbo-wet aan hun laars. Daarom zegt de FNV tegen staatssecretaris Mark Rutte en ook tegen de Tweede Kamer: Je moet die wet niet verder strippen. Zorg liever dat werkgevers m beter naleven. Want Arbobeleid werkt wel degelijk. Dat signaal geeft FNV-bestuurder Ton Heerts af aan de vooravond van het kamerdebat over de begroting van het ministerie van Sociale Zaken.

Heerts reactie is mede ingegeven door de vorige week verschenen werkgeversnota Deregulering en vereenvoudiging van Arboregelgeving , die hij in een brief aan Rutte en de Tweede Kamer een aaneenrijging van feitelijke onjuistheden noemt . Volgens de FNV-bestuurder proberen de werkgevers de politici een rad voor ogen te draaien: Zij doen voorkomen alsof de Arbo-wet uitpuilt van de overbodige regels. Nou, de FNV is ook tegen overbodige regels, maar wat goed is moet je niet afschaffen. Nu dreigt het kind met het badwater weggegooid te worden.

Ook zegt Heerts: In het werkgeversverhaal lezen we niets over preventie en gezondheid van werknemers. En er wordt gesteld dat de Europese Arborichtlijn enkel een harmonisatierichtlijn is. Maar zij is juist bedoeld als een minimumrichtlijn waarop nationale overheden specifiek beleid kunnen bouwen.

Conclusie van Nederlands grootste vakcentrale in haar schrijven aan Rutte en de Tweede Kamer: Meer dan 150.000 ongevallen jaarlijks op het werk. Zo n 20.000 werknemers die jaarlijks een beroepsziekte oplopen. En 15% van de werknemers die worden blootgesteld aan gevaarlijke stoffen.

VNO-NCW heeft voor alle problemen één oplossing: ze bestaan voortaan niet meer. Daar waar problemen zijn met de uitvoering en handhaving van regels gaan we die situatie niet verbeteren. Neen, we schaffen de problemen gewoon af, kijken daarbij enkel naar de minimumverplichtingen uit Europa, spreken niet over preventie en houden geen rekening met gezondheidsaspecten van werknemers. Ook cultuureigen factoren worden buiten beschouwing gelaten. Even vreemd is dat alle gedane uitspraken op geen enkele wijze worden ondersteund door feitenmateriaal. Een merkwaardig verhaal&

FNV Voorlichting/
Paulus Plas: 020 58 16 553

De FNV-brief aan Rutte en de Tweede Kamer, alsmede een begeleidende notitie staan op: www.fnv.nl/nieuws