Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

politiek den haag

Chronisch zieken betalen hoge prijs voor bezuinigingen


1 december 2003

De sociale minima gaan volgend jaar niet in koopkracht achteruit, meldde minister De Geus van Sociale Zaken na het afsluiten van het najaarsakkoord trots. Minister-president Balkenende houdt vol dat alle inkomensgroepen ongeveer evenveel moeten inleveren en dat niemand er meer dan één procent op achteruitgaat. Niet alleen de oppositie bestrijdt dit. Ook voorzitter Werner van de CDA-fractie in de Eerste Kamer, wees de premier erop dat de bezuinigingen voor chronisch zieken, gehandicapten en mensen met een uitkering veel zwaarder uitpakken dan voor anderen.

Duurdere zorg

De critici van het kabinet hebben helaas gelijk. Vooral de bezuinigingen in de gezondheidszorg treffen mensen met een functiebeperking of een chronische aandoening extra hard. De kwaliteit van de zorg wordt aangetast door korting op de budgetten van instellingen voor verpleging en verzorging. Gelijktijdig gaan de eigen bijdragen van cliënten omhoog. Voor thuiszorg van 4,40 naar 11,80 euro per uur. Iemand met een modaal inkomen en een gemiddeld aantal van drie uur thuiszorg per week gaat er dus 90 euro per maand op achteruit! Voor de laagste inkomens is de eigen bijdrage gemaximeerd, maar ook die stijgt fors: van 10 naar 17 euro per maand. Even hard komen de bezuinigingen op het ziekenfondspakket aan. Zo verdwijnen fysiotherapie en de tandarts uit het pakket en moet je daar apart voor gaan betalen. Voor zittend ziekenvervoer krijgen sommige mensen, afhankelijk van de ziekte maar niet van de noodzaak om een taxi te gebruiken, de kosten niet langer vergoed. Mensen met en chronische aandoening krijgen de kosten van meer dan negen behandelingen van een fysio- of oefentherapeut nog wel vergoed, maar dan hebben ze zelf al 195 euro betaald. Wellicht is hiervoor nog een aanvullende verzekering af te sluiten, maar dat is duurder dan als we met z'n allen via de ziekenfondspremie betalen. Chronisch zieken zullen zich niet aanvullend kunnen verzekeren voor zogenaamde "zelfzorgmedicijnen". Dat zijn medicijnen die zonder recept verkrijgbaar zijn, zoals pijnstillers, maar die mensen met een chronische aandoening op doktersvoorschrift gebruiken. Dat wordt nu nog vergoed door het ziekenfonds. Maar het kabinet stelt voor om, als alternatief voor de door de Tweede Kamer afgewezen medicijnknaak, deze vergoeding af te schaffen. Dat gaat betrokkenen honderden euro's per jaar kosten. De CDA-fractie, die met de oppositie tegen de medicijnknaak was, maar tot nu toe met de regeringscoalitie deze alternatieve bezuiniging steunt, helpt chronisch zieken hiermee van de wal in de sloot.

Opeenstapeling lasten

Mensen met een chronische aandoening of een functiebeperking zullen meer dan anderen kwijt zijn aan hogere eigen bijdragen voor zorg en aan kosten die niet meer door het ziekenfonds vergoed worden. Het kabinet stelt daar tegenover dat er belastingaftrek mogelijk is als je door ziekte of handicap extra hoge kosten hebt. En het komt met een nieuwe vergoedingsregeling voor degenen die hun belastingaftrek tot nu toe niet konden verzilveren, omdat ze te weinig belasting betalen. Maar de uiterst ingewikkelde belastingregeling en de op dezelfde leest geschoeide nieuwe vergoedingsregeling, zijn allesbehalve adequaat. En wie wel onder deze regeling valt, krijgt maar een deel van zijn extra kosten vergoed. We hebben de gevolgen van de plannen van het kabinet uitgerekend voor iemand met een chronische ziekte of handicap en een minimuminkomen. Hij is van jongs af aan gehandicapt en leeft van een Wajonguitkering: netto 791 euro per maand.(Zie voorbeeld.) Alleen al aan niet gecompenseerde extra kosten voor zorg en medicijnen raakt hij honderden euro's per jaar kwijt.
Die verslechtering komt niet alleen. Ook de huursubsidie gaat omlaag: met 12 euro per maand. En de bijzondere bijstand wordt veel minder. Het wordt gemeenten verboden nog langer extra bedragen aan groepen mensen op het minimum te geven. Maar ook op de individuele extra vergoedingen voor bijzondere kosten wordt zwaar bezuinigd. De gemeenten kunnen volgend jaar nog maar half zoveel bijzondere bijstand toekennen aan mensen met een minimuminkomen. Wel komt er landelijk een nieuwe toeslag voor mensen die langdurig op het minimum zitten, maar daar komen door de strenge voorwaarden slechts weinigen voor in aanmerking. Zo zal bijna geen Wajong-gerechtigde deze toeslag ontvangen. Het uiteindelijk effect van al deze wijzingen zal voor iedereen anders uitpakken, maar gemiddeld gaan betrokkenen er honderden euro's per jaar op achteruit.

In de koopkrachtberekening van minister De Geus zijn de extra kosten voor gezondheidszorg die sommige mensen krijgen, buiten beschouwing gelaten. Net als de verlaging van de huursubsidie en van de bijzondere bijstand. Als we alle effecten meetellen, heeft de Wajong-gerechtigde uit ons voorbeeld geen behoud van koopkracht, maar een achteruitgang van zes procent. Terwijl hij met zijn minimuminkomen nu al niet of nauwelijks rond kan komen. Het is al niet rechtvaardig als iedereen door de bezuiniging even hard wordt getroffen, want de sterkste schouders moeten de zwaarste lasten dragen. Maar met de voorstellen van het kabinet is het veel erger: mensen met een handicap of een chronische zieke en mensen met een minimuminkomen worden het zwaarst belast.
Daarom demonstreerden wij op 20 november bij de Tweede Kamer tegen deze bezuinigingsvoorstellen. Want onze volkvertegenwoordiging kan de plannen nog veranderen. We verwachten niet alleen voorstellen van de oppositiepartijen. Ook de coalitiepartijen vragen wij om hun verantwoordelijkheid te nemen.

Voorbeeld:

Koopkracht en Wajong

Een alleenstaande volwassene met een Wajong-uitkering ontvangt netto 791 euro per maand.
Hij heeft thuiszorg omdat hij met zijn handicap niet alles zelf kan doen. Jaarlijks gaat hij aan eigen bijdrage 94 euro meer betalen. Door de verkleining van het ziekenfondspakket moet hij jaarlijks zelf gaan betalen:
Twee periodieke controles bij de tandarts: 36 euro. Een aanvullende verzekering voor fysiotherapie: 30 euro. Voor "zelfzorgmedicijnen": 240 euro per jaar.
We gaan er vanuit dat hij dit jaar geen kosten hoeft te maken voor zittend ziekenvervoer.
In totaal heeft hij dus 400 euro extra uitgaven voor gezondheidszorg. De Wajong-gerechtigde komt al in aanmerking voor belastingaftrek voor buitengewone uitgaven door handicap of ziekte. De 400 euro extra kosten mag hij ook opvoeren voor belastingaftrek. Maar door de onlangs vastgestelde nieuwe regels neemt zijn belastingteruggave slechts met 12 euro toe. In het koopkrachtverhaal van minister De Geus staat tegenover deze kostenstijging een verlaging van de ziekenfondspremie met 0,45%. Dat is voor een Wajong-gerechtigde 51 euro per jaar. Resulteert een koopkrachtverlies van 373 euro per jaar. Dat is 28 euro per maand.
Daarnaast krijgt hij 12 euro minder huursubsidie per maand. Deze Wajong-gerechtigde kreeg van zijn gemeente jaarlijks een vergoeding van 180 euro per maand voor duurzame gebruiksgoederen. Door het verbod op categorale regelingen en de bezuiniging op de bijzondere bijstand vervalt deze tegemoetkoming. Daardoor gaat hij er 15 euro per maand op achteruit. Al met al gaat deze Wajong gerechtigde er 28+12+15= 55 euro per maand op achteruit. Dat is 6 procent van zijn inkomen.

CG-Raad
December 2003

---