Time : 4:18:20 PM
Date : Monday, December 01, 2003
Sender Name: Fedichem

Fedichem eist het respect voor de overlegprocedures en doet beroep op de beleidsmakers om ernstig over een industriebeleid na te denken

Het sociaal overleg krijgt weer zijn terechte plaats bij Sigma Coatings

Brussel, 1 december 2003 ­ Fedichem, de Federatie van de Chemische Industrie van België, is tevreden dat het sociaal overleg bij Sigma Coatings weer zijn terechte plaats krijgt, na de zware ontsporingen, zelfs met het gijzelen van directieleden in het bedrijfsgebouw gedurende drie dagen en twee nachten, ingevolge de aankondiging van een herstructurering.

Fedichem hield zich constant geïnformeerd over de evolutie van de toestand op het terrein en legde intensieve contacten om een oplossing te vergemakkelijken. Maar de federatie onthield zich afgelopen week van elke commentaar die eventueel olie op het vuur had kunnen gieten.

Fedichem kan alleen maar de steeds langere lijst van sluiting en herstructurering van ondernemingen betreuren, vooral in deze streek, die reeds zo sterk door de recessie getroffen wordt. Maar zij vindt de ingezette middelen om bij de directie onmiddellijk een sociaal plan af te dwingen, volstrekt onaanvaardbaar. Dit in het kader van een herstructurering die gerechtvaardigd is door delicate marktvoorwaarden en het feit dat de site al jaren verlies maakt.

De uitzonderlijke mediatisering van dit gebeuren, gelukkig een erg zeldzaam verschijnsel, heeft op een zeer nadelige wijze bijgedragen tot een verdere aftakeling van het imago van deze streek en van ons land in het algemeen. Onze internationale partners en investeerders hebben dit evenement met verstomming meegemaakt.

Daarom dringt Fedichem met klem bij de sociale partners aan dat zij er alles zouden aan doen om de regels van het sociaal overleg en de beheersing van conflicten te respecteren. Meer in het bijzonder moeten gewelddadige acties of andere strafbare feiten in het kader van sociale conflicten vermeden worden. De federatie doet een beroep op de syndicale organisaties dat zij hun leden bewustmaken van de gevolgen die dergelijke acties op termijn kunnen hebben.

Deze zijn inderdaad nefast voor de traditie van dialoog die de sociale relaties in onze sector kenmerkt. Zij geven bij zowel Belgische als buitenlandse investeerders ook een vervormd beeld over het sociaal klimaat in ons land en ondermijnen de troeven van de streek. Meer algemeen benadelen zij België in de internationale vergelijkingen die multinationale groepen onvermijdelijk maken wanneer zij de nagaan hoe opportuun het nog is om in onze contreien industriële activiteiten te ontplooien.

Eens te meer, en enkele maanden vóór de sociale en gewestelijke verkiezingen, roept Fedichem alle politieke, economische en sociale actoren op tot een diepgaande bezinning over de voorwaarden tot het behoud en de ontwikkeling van industriële activiteiten in dit land.

Het is nog niet te laat, maar wel de hoogste tijd dat wij op een serene wijze nadenken over de redenen waarom bepaalde activiteiten verhuizen naar waar hun markten zijn en over de voorwaarden die het ontwikkelen van nieuwe, innoverende en werkgelegenheid scheppende activiteiten mogelijk maken. De moeilijkheden die met name de farmaceutische industrie in ons land ontmoet, immer weer door de sociale zekerheid beschouwd als melkkoe, de tegenkanting die de biotechnologie ervaart in haar ontwikkeling en de bedreigingen voor de hele industriële wereld door een onoordeelkundige uitwerking van het Kyoto-protocol, de meerkosten voor elektriciteit en de nieuwste Europese regelgeving zijn maar enkele van de vele voorbeelden die de noodzaak en de dringendheid van een dergelijk debat onderstrepen.

Informatie:

Peter Claes, tel. 02 238 97 37, e-mail ; pclaes@fedichem.be Daniel Verbist, tel. 02 238 99 91, e-mail : dverbist@fedichem.be Dirk Clotman, tel. 02 238 97 51, dclotman@fedichem.be