Socialistische Partij

Rotterdamse oplossingen sporen niet met eigen analyse


01-12-2003 * De SP-fractie in de Tweede Kamer vindt het onbegrijpelijk dat het Rotterdamse college enerzijds de binnenlandse migratie, de gezinsvorming en de illegaliteit wil aanpakken, maar anderzijds maatregelen voorstelt die erop neer komen dat Rotterdam voor de rijken wordt. Kamerlid Agnes Kant: "Het is goed dat Rotterdam de problemen serieus neemt, maar de oplossingen sporen niet met de analyse. Alle mensen met kleine inkomens worden de dupe en over kansarme migranten wordt amper nog gesproken."

"Wij zijn blij met de open discussie die in Rotterdam wordt gevoerd als het gaat om spreiding van kansarme migranten," stelt Kant. "De SP is al lange tijd voor een actief spreidingsbeleid en tegen het ontstaan van zwarte en witte wijken. Maar het college in Rotterdam heeft nu opeens haar pijlen gericht op alle mensen zonder werk of die moeten leven van een minimumuitkering, terwijl de discussie toch echt gaat over de spreiding van kansarme migranten. De oplossing die is gebaseerd op de 120%-norm, is verkeerd. Nu worden bijvoorbeeld ook AOW'ers en kansrijke afgestudeerden benadeeld als ze willen gaan huren."

De aangekondigde 'Rotterdamse' maatregelen sporen niet met de analyse die de stad eerder zelf maakte, in het zogeheten COS-onderzoek dat aanleiding was voor de discussie. Kant: "Het weren van asielzoekers met status heeft echt helemaal niks te maken met een doordacht integratiebeleid. Dat zijn juist vaak hoger opgeleide mensen die een waardevolle bijdrage aan de samenleving leveren. En het strafbaar stellen van illegaliteit is onwenselijk en haalt in de praktijk niets uit. De SP ziet veel meer de andere voorstellen, zoals slimme eisen voor alle nieuwkomers, uitgekiend vestigingsbeleid, verruimen van toewijzingsregels in samenspraak met de woningcorporaties en aanpassing van de Huisvestigingswet om illegale verhuur keihard tegen te gaan."