PERSBERICHT - 2003-12-01

Halve liter bier tachtig cent, maaltijd al vanaf vijf euro

Tsjechië betaalbaar wintersport alternatief

Met zon 200 skigebieden biedt Tsjechië voor de wintersportliefhebber een ruime keuze. Met name de skicentra in het Reuzengebergte, het Isergebergte, het Ertsgebergte, het Adelaarsgebergte, het Bohemer Woud en Beskyden zijn vanwege de faciliteiten populair bij skiërs en langlaufers.

Vanwege de hoogte van de skigebieden - tussen de 600 en 1200 meter - is Tsjechië met name geschikt voor gezinnen met kinderen, beginners en redelijk gevorderden. Het prijsnivo voor skipassen, verhuur van skimateriaal, maaltijden, drank en accommodatie ligt behoorlijk lager dan die in de traditionele wintersportlanden Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland.

Bij het Tsjechisch Bureau voor Toerisme in Amsterdam is een gratis Nederlandstalige brochure `Skicentra in de Tsjechische Republiek verkrijgbaar via e-mail info-nl@czechtourism.com. Ook op de website www.holidayinfo.cz vindt men Engelstalige informatie over skigebieden in Tsjechië.

De brochure beschrijft de populairste skigebieden in Tsjechië en door middel van pictogrammen en tekeningen worden de faciliteiten per ski-oord duidelijk weergegeven.
Vanwege de ongerepte natuur zijn de wintersportgebieden in Tsjechië uitermate geschikt voor langlaufers. Men vindt er loipes in verschillende moeilijkheidsgraden die veelal door onbebouwde gebieden met mooie vergezichten lopen.

De gemiddelde prijs voor een glas bier van een halve liter in de wintersportcentra bedraagt
0,80 (25 kronen), voor een maaltijd inclusief soep en bier vanaf 5 (160 kronen). Een kop koffie kost ongeveer 0,80 (25 kronen).

De afstand Utrecht Praag bedraagt 900 kilometer, met de auto is het ongeveer 11 uur rijden naar het Reuzengebergte. Tsjechië biedt in de vorm van ruim 30.000 vakantiehuizen zeer betaalbare accommodatie aan. Ook Landal GreenParks heeft in de buurt van het skigebied Kramolín aan het Lipno meer in Zuid Bohemen een bungalowpark. Bij het Tsjechisch Bureau voor Toerisme is een gratis lijst verkijgbaar van reisorganisaties die vakantiehuizen aanbieden.