Stadsdeel Oost/Watergraafsmeer Amsterdam


HIOR: Handboek Inrichting Openbare Ruimte

HIOR: Handboek Inrichting Openbare Ruimte


---

Vanaf 1 december 2003 kunt u inspreken op het voorwaardendeel van het Handboek Inrichting Openbare Ruimte (HIOR). Het stuk zal in de toekomst gebruikt worden als leidraad voor nieuwe projecten in het stadsdeel.

Het stuk ligt vanaf 1 dec 2003 zes weken ter inzage bij de voorlichtingsbalie van het stadsdeelkantoor. Voor de gedetailleerd informatie en bijhoorende afbeeldingen kunt u het stuk downloaden:
* deel 1 Inleiding bestrating.pdf (378 Kb)
* deel 2 Dwarsprofielen en wegindeling.pdf (17807 Kb)
* deel 3 Straatmeubilairvan A tot Z.pdf (4669 Kb)

Op onze website kunt u ook digitaal inspreken via het inspraak formulier HIOR.

Op deze pagina vindt u de volgende onderwerpen:


* HIOR?

* Onderdelen HIOR

* Toepasing

* De planning

* Contact

HIOR?

Het doel van het Handboek Inrichting Openbare Ruimte (HIOR) is de ontwikkeling van een samenhangende visie op de inrichting van de openbare ruimte van ons stadsdeel. Wat zich richt op een beheerbaar en uitvoerbaar straatbeeld van goede kwaliteit.

Deze visie wordt vervolgens uitgewerkt in concrete voorschriften voor bestratingmateriaal, maatvoering van wegprofielen en keuzes in groen en straatmeubilair. Deze zal gebruikt worden als handleiding bij inrichtingsprojecten in de openbare ruimte van ons stadsdeel.

Onderdelen HIOR

Het visiedeel:
In dit reeds vastgestelde onderdeel van het HIOR (februari 2002) is een visie op de kwaliteit van de openbare ruimte ontwikkeld aan de hand van een viertal uitgangspunten: Schoon, Heel, Veilig en Juist gebruik.

Het voorwaardendeel:
Het Voorwaardendeel is een uitwerking van het visiedeel. Deze uitwerking is verricht door ontwerpers, verkeerskundigen, beheerders en uitvoerders van het stadsdeel gezamenlijk. In het voorwaardendeel staan concrete voorschriften voor bestratingsmateriaal, maatvoering van wegprofielen en keuzes voor toe te passen straatmeubilair en groen. Belangrijke onderdelen uit het voorwaardendeel zijn:
* Een vloerkaart van het stadsdeel, met de keuzes voor toe te passen bestrating;

* Diverse profielwiggen, waarin is af te lezen welke profielindeling bij welke straatbreedte past;

* Diverse tekeningen met dwarsdoorsneden van profielen;
* Een A-Z voor straatmeubilair, met per object keuzes voor model, vorm, kleur en plaatsing.

Het voorwaardendeel zal een losbladig systeem worden, zodat het aanbod van materialen en ontwerpen actueel kan worden gehouden. Het voorwaardendeel wordt straks jaarlijks geactualiseerd.

Enkele opmerkelijke voorstellen

In de nieuw voorgestelde straatprofielen zijn de anti-parkeerpaaltjes weggelaten. Er wordt in bijna alle woongebieden gekozen voor een gebakken straatklinker voor de rijweg, in bruinrode kleur. Gekozen is voor een klinkersoort die zowel nieuw als na jaren gebruik fraai is en goed te combineren is met bestaande oude klinkers. De verkeersdrempels zullen ook gestraat worden uitgevoerd (dus niet meer met betonplaten). Het meeste straatmeubilair zal voortaan donkergroen of zwart van kleur worden.

Toepassing

Het voorwaardendeel van het handboek wordt straks de leidraad bij de meeste nieuwe projecten die het stadsdeel in de openbare ruimte gaat uitvoeren. Het handboek geeft daarmee de kaders weer waarbinnen projecten moeten worden ontwikkeld.

Per project zal daarna net als nu gebruikelijk is inspraak worden gehouden. Voor vraagstukken van thans lopende projecten verwijzen wij u door naar de desbetreffende projectleiders.

De planning


* In januari 2004 zal het Dagelijks Bestuur (DB) het stuk en de reacties behandelen,

* In februari 2004 zal de Raadscommissie van het stadsdeel het stuk bespreken en op basis daarvan het DB adviseren. Indien u uw naam en adres meestuurt met uw inspraakreactie, dan zullen wij laten weten wanneer deze openbare commissievergadering plaatsvindt,
* ten slotte zal het DB eind februari het stuk definitief vaststellen.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

De heer S. Weijer, projectsecretaris HIOR
tel 020 462 6648 of per e-mail

(c) Stadsdeel Oost/Watergraafsmeer - 11 november 2003