RVU

P E R S B E R I C H T

Hilversum, 1 december 2003

NIEUW ECONOMISCH PEIL

- HET GROENE GOUD -

MAANDAG 8 DECEMBER VAN 20.00-20.25 UUR OP NEDERLAND 3

DEZE SERIE IS EEN SAMENWERKINGSPROJECT VAN RVU EN TELEAC/NOT

Soja zit in de helft van al ons voedsel. Brazilië is één van de grootste sojaproducenten ter wereld. Kilometers grote plantages en aanvoer- wegen dwars door het regenwoud worden momenteel in de Noord- Braziliaanse staat Mato Grosso uit de grond gestampt om soja te exporteren. Eten wij met z'n allen het Amazonegebied op?

Koffie en cacao kennen we allemaal, maar soja? Toch gebruiken we dit gewas bijna dagelijks: het zit in ons vlees, maar ook in bijvoorbeeld babyvoeding en zelfs in snoep! China is de grootste importeur van soja, maar Nederland is een goede nummer 2. Als doorvoerhaven zijn wij een grootafnemer van 'het groene goud'.
Blairo Maggi is gouverneur van de Noord-Braziliaanse staat Mato Grosso. Hij is ook de grootste sojaboer ter wereld. Dat gaat in Brazilië goed samen. Dankzij Maggi's inspanningen worden grote delen van het regenwoud gekapt om plaats te maken voor sojaplantages en aanvoerwegen. Vol trots vertelt Maggi: "Over drie tot vijf jaar zullen wij de VS passeren als grootste sojaproducent."
De kleine boeren zijn minder blij. Zij raken hun land kwijt aan de grote plantagehouders. Ook de indianen die aan de rivier wonen (Xingu, Parecis) zijn niet blij. Omdat de sojaplantages enorm veel pesticiden verbruiken, raken de rivieren waarvan zij afhankelijk zijn steeds meer vervuild.

Soja mag dan de harde munt van Brazilië zijn, ondertussen verdwijnt wel de harde munt voor onze hele planeet, het oerwoud, in een tempo dat nooit eerder vertoond is. En soja lijkt misschien een oplossing voor de armoede in Brazilië, maar de opbrengsten komen nu alleen in handen van de multinationals en superrijke boeren. Waardoor de kloof tussen rijk en arm dus weer eens vergroot wordt.
Terwijl het ook anders kan. Jan Maarten Dros van Aid Environment, samen met Fair Food de grootste criticaster van het Braziliaanse beleid, zegt: "Op zich is er met het gewas soja niet veel mis. Maar het gaat om de manier waarop het geproduceerd wordt en de plekken waar het geproduceerd wordt." Aid Environment en Fair Food willen in navolging van de boeren en indianen in Mato Grosso duurzame soja, verbouwd met veel minder bestrijdingsmiddelen en met behoud van de leef- omgeving, en waarvan de opbrengsten meer dan nu het geval is bij alle inwoners terechtkomen.

Voor Nieuw Economisch Peil ging Manfred van Eyk naar Mato Grosso en onderzocht de gevolgen van het sojabeleid waar wij in Nederland als grootverbruikers wel degelijk mee te maken hebben.