Gemeente Amersfoort

Bomen maken wegen tot lanen: Arnhemseweg, Prinses Julianaplein en Leusderweg

datum: 2 december 2003

In de week van 8 tot en met 12 december worden op de Arnhemseweg (tussen Stadsring en Prinses Julianaplein), het Prinses Julianaplein en de Leusderweg (tussen Prinses Julianaplein en Kersenbaan) in totaal 38 bomen geplant. Daar er groot materieel nodig is om de bomen te planten, wordt de weg afgesloten voor doorgaand verkeer. Om die reden voert de gemeente de werkzaamheden vooral 's avonds en 's nachts uit. Verkeershinder wordt zo beperkt gehouden.

Afsluitingen en omleidingen
Arnhemseweg
Op maandag 8 december wordt de Arnhemseweg (tussen de Stadsring en het Prinses Julianaplein) tussen 20.00 en 06.00 uur afgesloten voor doorgaand verkeer. Het verkeer wordt omgeleid via de Bisschopsweg en de Hendrik van Viandenstraat.

Prinses Julianaplein en Leusderweg
Op dinsdag 9 december wordt er tussen 20.00 en 06.00 uur gewerkt op het Prinses Julianaplein en het noordelijke gedeelte van de Leusderweg. Vanaf de Daltonstraat wordt het verkeer omgeleid. De omleiding loopt via de Everard Meysterweg, de Vermeerstraat en de Hendrik van Viandenstraat. Bestemmingsverkeer voor de Woestijgerweg en omgeving kan er - tot aan de Kersenbaan - wel door.

Voorafgaand aan het planten worden (overdag) de gaten uitgegraven. Woensdag 10 december wordt gereserveerd voor een eventuele uitloop van werkzaamheden. Het vastzetten van de bomen en het repareren van het straatwerk staat (zoveel mogelijk aansluitend) gepland voor dinsdag 9 tot en met vrijdag 12 december.

Bomen in soorten en maten
Op de Arnhemseweg, het Prinses Julianaplein en de Leusderweg komen in totaal 35 lindebomen te staan. Zij zijn ca. 4 meter hoog en hebben een stamdoorsnee van ca. 10 cm. De linden versterken (op den duur) het laankarakter van genoemde wegen.
Op de rotonde van het Prinses Julianaplein worden 3 varenbeuken geplaatst. Deze beuken zijn al wat ouder, hebben een stamdoorsnee van ca. 20 cm. en zijn bijna 7,5 meter hoog. Rondom de beuken komen wintergroene laagblijvende heesters (Pachysandra). Over twee tot drie jaar zullen de heesters de aarde rondom de bomen geheel bedekken.