Politie Groningen

Vuurwerkvoorlichting voor brugklassers in provincie Groningen (05/12/03)

Provincie Groningen, 05-12-2003 - De politie, brandweer, bureau Halt, ziekenhuis, ambulancedienst en een vuurwerkspecialist geven van 8 tot en met 17 december 2003 voorlichting aan brugklassers over de gevaren en overlast van vuurwerk.

Het project liep de afgelopen jaren al in de gemeenten Stadskanaal, Vlagtwedde, Uithuizen, Uithuizermeeden, Loppersum, Delfzijl en Eemsmond. De leerlingen van de eerste klassen van het voortgezet onderwijs in de gemeente Winschoten, Scheemda, Bellingwedde en Pekela krijgen dit jaar voor het eerst dezelfde vuurwerkvoorlichting.

Kick-off
Op 8 december begint het vuurwerkproject in Delfzijl. Martin Drent, spits van FC Groningen, opent het vuurwerkproject in Delfzijl. Tot 12 december worden de brugklassers in de gemeenten Uithuizen, Uithuizermeeden, Loppersum, Eemsmond en Delfzijl in het Culturele Centrum De Molenberg voorgelicht. Daarnaast krijgen leerlingen in de gemeente Stadskanaal in de Brandweerkazerne te Stadskanaal op 10 en 11 december voorlichting. Een dag later zijn brugklassers in ter Apel aan de beurt. Zij krijgen voorlichting op zowel het politiebureau als in de brandweerkazerne in Ter Apel. Van maandag 15 tot en met woensdag 17 december krijgen de scholieren uit Winschoten, Scheemda, Bellingwedde en Pekela de vuurwerkvoorlichting in de brandweerkazerne in Winschoten.

In totaal zullen zon 3000 leerlingen deelnemen aan dit project. De vuurwerkspecialist legt uit hoe op een veilige manier met vuurwerk moet worden afgestoken. Daarnaast geeft de brandweer voorlichting over brand bij kleding, de opslag van vuurwerk en de overlast van vuurwerk tijdens oudejaarsavond. Verder leggen jeugdagenten van Regiopolitie Groningen en bureau Halt de vuurwerkregels uit en wordt voorlichting gegeven over de strafrechtelijke vervolging en de HALT-afdoening. Het ziekenhuis laat verwondingen zien, die ontstaan zijn bij verkeerd gebruik en experimenteren. Tevens worden protheses getoond om de jeugd te confronteren met de gevolgen van vuurwerkongelukken. Ten slotte vertelt de Ambulancedienst over de eerste hulp bij brand- en vuurwerkverwondingen.

Brugklassen
Naast dit vuurwerkproject wordt door de buurtagenten van de Groningse politie en bureau Halt al jarenlang voorlichting gegeven aan de groepen 7 en 8 van de basisscholen in de hele provincie Groningen.

Belang
Uit evaluatie is gebleken dat het project de doelgroep goed bereikt. Het enthousiasme voor het vuurwerkproject blijkt ook uit de reacties van jongeren en leerkrachten in voorgaande jaren. De jongeren geven aan dat zij veel belang hechten aan veilig en verstandig gedrag. Het project streeft ernaar om vuurwerkletsel zo veel mogelijk te voorkomen. Het doel is er ook op gericht om vuurwerkschade- en overlast te beperken.