Ingezonden persbericht

Persbericht Bits of Freedom 8 december 2003, Amsterdam

Internationale bezorgdheid over Nederlands voorstel identificatieplicht

De in Londen gevestigde internationale mensenrechten organisatie Privacy International heeft in een open brief aan het Nederlandse parlement haar bezorgdheid uitgesproken over het wetsvoorstel tot uitbreiding van de identificatieplicht.

Het wetsvoorstel, dat maandagavond 8 december in de Tweede Kamer wordt besproken, verplicht iedereen in Nederland vanaf 14 jaar om een identiteitsbewijs te dragen en op verzoek te tonen aan politie en toezichthouders.

Privacy International noemt het wetsvoorstel in strijd met het Europees verdrag voor de Rechten van de Mens en het VN Verdrag inzake de Rechten van het Kind. Het wetsvoorstel voldoet niet aan de eisen van proportionaliteit, noodzakelijkheid en voorzienbaarheid.

Artikel 8 van het Europees verdrag voor de Rechten van de Mens geeft iedere burger een recht op privacy en vereist een gedegen onderbouwing van inbreuken op de privacy door de overheid. Deze onderbouwing ontbreekt in het wetsvoorstel volledig.

Artikel 16 van het VN Verdrag inzake de Rechten van het Kind geeft bovendien bescherming aan willekeurige inbreuken op de privacy van kinderen. Het verplicht dragen van identiteitsbewijzen door kinderen is bovendien onveilig waar zij worden blootgesteld aan straatroof van deze papieren.

Het College bescherming persoonsgegevens oordeelde in februari dat minister Donner "schromelijk tekort schiet in de noodzakelijke onderbouwing van de voorgestelde verplichting". Ook het College stelt vast dat het voorstel niet voldoet aan de verplichtingen van het Europees verdrag voor de Rechten van de Mens.

Volgens Bits of Freedom is het voorstel onnodig aangezien Nederland al een specifieke identificatieplicht heeft. Invoering van de uitgebreide identificatieplicht zal er slechts toe leiden dat onschuldige burgers worden beboet voor het niet dragen van hun paspoort. Daarmee zal het aantal wetsovertredingen door dit voorstel slechts stijgen en zal een nieuw handhavingsprobleem ontstaan. Ook kan de identificatieplicht worden misbruikt voor het opjagen van illegalen en asielzoekers.

Privacy International is een in 1990 opgerichte mensenrechten organisatie die samen met organisaties in 40 landen campagnes en onderzoek uitvoert op het gebied van identificatiebewijzen, cameratoezicht, aftappen, politie informatie systemen en medische privacy.

Bits of Freedom is een privacy en burgerrechten organisatie voor de informatie maatschappij gevestigd in Amsterdam.

De brief van Privacy International is te vinden op www.bof.nl.


---
Noot voor de redactie,