De pan-Europese beurs

(Euronext Brussel) - Fortis Investments breidt aantal beursgenoteerde beleggingsfondsen in Nederland uit (08/12/03 08:55 CET)

Fortis Investments is voornemens het aantal beleggingsfondsen met een beursnotering in Nederland uit te breiden.

Het gaat om zeven nieuwe beleggingsfondsen, die particuliere beleggers onder meer de mogelijkheid bieden in minder traditionele categorieën te beleggen, zoals bedrijfsobligaties en converteerbare obligaties. Voor de beleggingsfondsen wordt per medio maart 2004 een notering aangevraagd aan de effectenbeurs van Euronext Amsterdam. Vanaf dat moment zullen zij beschikbaar zijn via de beurs.

De uitbreiding is mede het gevolg van een herpositionering van het bestaande beursgenoteerde fondsenpalet van Fortis Investments, dat zich voornamelijk richt op traditionele beleggingscategorieën. Door tien van de bestaande elf beursgenoteerde beleggingsfondsen op te laten gaan in vergelijkbare fondsen uit het Luxemburgse vlaggenschip Fortis L Fund (FLF), is Fortis Investments in staat het aanbod van beleggingsfondsen in Nederland fors uit te breiden en een volledig en uniform fondsenpalet aan te bieden.

FLF is een paraplufonds met meer dan tachtig sub-fondsen en behoort met ruim EUR 17 miljard vermogen onder beheer tot de grootste beleggingsfondsen in Luxemburg. FLF wordt door Fortis Investments aangeboden in een groot aantal Europese landen. De samenvoeging van fondsen leidt voor de particuliere belegger tot een uitgebreider aanbod van beursgenoteerde Fortis fondsen. Het grotere volume van de individuele fondsen zorgt er bovendien voor dat de beheerders nog beter in staat zijn om diversificatie toe te passen in de portefeuille.

Concreet ziet het traject er als volgt uit :


1. Medio maart zal Fortis Investments 16 fondsen uit FLF noteren op de Amsterdamse beurs. Deze notering vindt niet plaats onder de Engelstalige juridische naam maar onder een Nederlandse naam.


2. De huidige negen Nederlandse beleggingsfondsen die deel uit maken van het paraplufonds, Fortis Beleggingsfondsen N.V. zullen vervolgens opgaan in corresponderende Fondsen van FLF.


3. Begin april ontvangen de aandeelhouders in ruil voor hun aandelen in de fondsen van Fortis Beleggingsfondsen N.V. aandelen in de corresponderende fondsen van FLF.


4. Tenslotte bestaat het voornemen om Fortis Japan Fonds S.A. in mei te fuseren met het op dat moment tevens genoteerde corresponderende fonds binnen FLF.

Het beleggingsbeleid van de FLF fondsen, waarin de Nederlandse beleggingsfondsen opgaan, komt grotendeels overeen met het huidige beleggingsbeleid. Uitzondering zijn Fortis TMT Fonds en Fortis Wereld Vastgoed Fonds. Fortis TMT Fonds zal opgaan in het Fortis L Fund Equity Nasdaq. Het beleggingsbeleid krijgt hiermee een breder karakter. Het Fortis Wereld Vastgoed Fonds zal opgaan in het Fortis L Fund Real Estate Europe.

De plannen met betrekking tot Fortis Beleggingsfondsen N.V. zullen op 23 december 2003 worden voorgelegd aan de aandeelhouders. In het Financieele Dagblad, De Telegraaf en De Officiële Prijscourant staat op maandag 8 december 2003 de aankondiging van de aandeelhoudersvergadering. Alle wijzigingen zijn onder voorbehoud van de goedkeuring van deze aandeelhoudersvergadering. Het voornemen met betrekking tot Fortis Japan Fonds S.A. wordt in een later stadium aan de aandeelhouders voorgelegd en is tevens nog onder voorbehoud van goedkeuring van de Luxemburgse toezichthouder.

Fortis OBAM valt buiten dit herpositioneringtraject en behoudt in de huidige vorm haar belangrijke plaats in het Nederlandse fondsenpalet van Fortis Investments.

De nieuw te noteren fondsen omvatten onder meer de Fortis Profielfondsen waarmee Fortis voor ieder risicoprofiel een mixfonds aanbiedt. Daarnaast worden twee fondsen geïntroduceerd die beleggen in bedrijfsobligaties (zowel investment grade als high yield). Tevens wordt een fonds genoteerd dat belegd in converteerbare obligaties. Met deze uitbreiding biedt Fortis Investments de belegger de mogelijkheid om een optimale diversificatie toe te passen in een obligatieportefeuille.

Fortis Investments is van mening dat een beursnotering belangrijk is voor beleggingsfondsen in Nederland. Particuliere beleggers ervaren een beursnotering als transparant en zijn gewend aan het aan- en verkopen via de beurs.

De beleggingsfondsen onderdeel uitmakend van Fortis Beleggingsfondsen N.V., waaronder de in dit persbericht genoemde fondsen Fortis TMT Fonds en Fortis Wereld Vastgoed Fonds, alsmede Fortis OBAM N.V. hebben als beleggingsinstelling een vergunning van de AFM op grond van de Wtb. Het prospectus is kosteloos opvraagbaar bij Fortis Investments, tel 030-215 57 81. Voor deze beleggingsinstellingen is per fonds een financiële bijsluiter opgesteld met informatie over het product, de kosten en de risico's. Vraag erom en lees hem voordat u het product koopt.

De compartimenten van Fortis L Fund waar de Nederlandse beleggingsfondsen in opgaan, waaronder de in dit persbericht genoemde fondsen Fortis L Fund Equity Nasdaq, Fortis L Fund Real Estate Europe, de Fortis Profielfondsen alsmede Fortis Japan Fonds hebben als beleggingsinstelling met een Europees paspoort een vergunning van de AFM op grond van de Wtb. Het prospectus is kosteloos opvraagbaar bij Fortis Investments, tel 030-215 57 81

Fortis Investments Fortis Investments is een asset manager met een zeer ruim productaanbod. Als autonome asset manager van Fortis, heeft Fortis Investments EUR 77,1 miljard in beheer (eind september 2003). De onderneming is gevestigd in verschillende Europese landen, waaronder Nederland, België, Frankrijk en Duitsland, maar is ook internationale actief via vestigingen in zowel de VS als in Azië. Dankzij haar internationale beleggingsexpertise kan Fortis Investments een gepast antwoord geven op de wensen en behoeften van lokale institutionele en particuliere beleggers. Van de 665 werknemers van Fortis Investments zijn er 163 gespecialiseerde beleggingsspecialisten (eind september 2003). De activiteiten gaan van het beheer van institutionele portefeuilles tot de creatie en het beheer van beleggingsfondsen en structured products.

Bron : Fortis