Universiteit van Amsterdam



UvA Agenda december 2003

Het individu in de economie


Oratie Economie


maandag 8 december 14.30 uur

Prof. dr. J.B. Davis, hoogleraar Geschiedenis van de Economische Wetenschappen en de Methodologie van de Economie: The individual in economics.

Als sociale wetenschap steunt economie op het verklaren van individueel gedrag. Maar het specifieke concept van het individu in de economische wetenschappen is niet expliciet verankerd in een theorie over het individu. John Davis formuleert een aantal redelijke eisen waaraan zo n theorie zou moeten voldoen, en toont aan dat de standaard opvattingen geen bevredigend concept van het individu opleveren. Hij doet dat aan de hand van twee identiteitstests , die hij ook toepast op een alternatief concept. Dit concept slaagt voor de eerste maar niet voor de tweede test, wat volgens Davis veel zegt over de status van economie als wetenschap.

Universiteit van Amsterdam, Singel 411, Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 566 2929.